Elisabeth Dahlberg jobbskuggade i Slovenien

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 7 januari, 2014

I oktober fick Elisabeth Dahlberg, som jobbar som lärare på Vinningskolan, chansen att för andra gången besöka och ”jobbskugga” på en skola i Slovenien.

Elisabeth Dahlberg i Slovenien

Jobbskuggning innebär att man följer en person som arbetar med samma sak som man själv. Man följer personen och kan lära sig hur det är att ha liknande arbetsuppgifter men utifrån andra förutsättningar. Elisabeths fokus under jobbskuggningen var att undersöka hur skolan i Slovenien arbetar med matematik och NO (naturorienterande ämnen).

–  Det var oerhört spännande att få besöka Slovenien en andra gång. Förra gången reste jag dit tillsammans med en lärargrupp men kände efter resan att jag ville lära mig mer. Denna gång fick jag chans att träffa eleverna och studera hur de jobbar på ett helt annat sätt, berättar Elisabeth.

Elisabeth berättar att det finns flera olikheter men också mer likheter på skolorna och arbetssätten än vad hon först trodde. Det finns stora likheter i hur man arbetar i klassrummen och hur arbetet mellan elever och lärare bedrivs. Att använda sig av teknisk utrustning i klassrummen är något som även Slovenien jobbar mycket med, och det är ett arbete där de har kommit långt. Men de har desto mindre resurser till exempelvis hemkunskap och köksutrustning.

Förutom att jobbskugga undersökte även Elisabeth möjligheterna att åka tillbaka med en elevgrupp, något som välkomnades och uppmuntrades av lärarna i Slovenien. Hon tycker att det är viktigt för eleverna att etablera kontakt och menar att det är en värdefull kunskap att veta hur elever i andra länder har det i skolan och hur det ser ut i andra kulturer. Än är det många pusselbitar som måste falla på plats innan elevresan blir av men kontakten mellan eleverna på skolorna är redan upprättad.

– Jag fick med mig en hel hög med brev som eleverna i Slovenien skrivit till våra elever på Vinningaskolan. Tanken är att denna brevväxling ska fortsätta och att vi på så sätt kan upprätta en kontakt eleverna emellan.

Vad tar du med dig hem från resan?

–  Många intryck och erfarenheter, bland annat erfarenheten av att möta en annan kultur och få vara med i deras dagliga arbete har varit värdefullt för mig, avslutar Elisabeth.