Celina, Anton och Filip på utbytesresa i Spanien

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 22 januari, 2014

Celina Hua, Anton Knutsson och Filip Moback från klass 9G på Dalängskolan har tillsammans med läraren Sofia Fondelius varit på utbytesresa i Córdoba, Spanien.

Elever från 9G dalängskolan

Utbytesresan var startskottet för EU-projektet Science around us along, där nio länder deltar och turas om att anordna varsin utbytesträff. Målet med projektet är bland annat att öka medvetenheten om behovet av vetenskaplig kunskap för att arbeta med olika miljöproblem, förbättra elevernas språkliga och kommunikativa färdigheter i olika EU-språk och att eleverna upptäcker nya möjligheter för framtida studier och professionella banor inom EU.

Innan resan hade Celina, Anton och Filip förberett en presentation om Sverige och Lidköping som de fick presentera för eleverna från de andra länderna på engelska.
–   Det var roligt att få testa sina kunskaper i engelska på riktigt. Vi i Sverige är faktiskt väldigt bra på engelska, konstaterar Anton.

På utbytesresan fick eleverna uppleva den spanska kulturen bland annat genom att de bodde hos värdfamiljer.
–   Genom att bo hos värdfamiljer fick vi testa på den spanska kulturen på ett helt annat sätt än om vi exempelvis hade bott på hotell. Det var spännande att se hur de bodde och hur deras vardag ser ut, berättar Celina.

Filip berättar att spanjorer är väldigt sociala och öppna. Exempelvis så anordnade värdfamiljerna en stor familjemiddag, där alla värdfamiljer hade med sig en maträtt var. På så sätt fick man testa på många olika rätter, berättar han.

Alla tre upplever att resan var väldigt lärorik, att de träffade många nya vänner och att det var spännande att få uppleva nya kulturer.