Gabriella tar över det internationella rodret

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 26 maj, 2015

Gabriella Lapadatovic är ny utvecklingsledare för internationalisering på enheten Hållbar Samhällsutveckling. Gabriella tar över rodret efter Lisbeth Nyström som under många år varit motor i Lidköpings kommuns internationella arbete. Gabriella kommer närmast från en tjänst i Vänersborgs kommun där hon arbetade som internationell samordnare- och verksamhetsutvecklare.

Gabriella Lapadatovic

Det internationella arbetet är en av framgångsfaktorerna i kommunens strategi för lokal utveckling i ett globalt perspektiv. Med andra ord. Vi måste förstå hur vår omvärld fungerar för att kunna utveckla vårt lokala samhälle.­

– Mitt arbete är lätt att koppla till vår vision – en hållbar och välkomnande kommun. Det internationella arbetet ska inte vara någon fristående verksamhet utan en integrerad del i utvecklingen av våra kärnverksamheter. Jag ser internationalisering som ett kommungemensamt verktyg för att vi ska kunna nå våra mål. Det ska bli väldigt spännande att fortsätta kommunens framgångsrika internationella arbete. Vi ska fortsätta att ta in kunskap, intryck, erfarenheter och finansiering från omvärlden för att utveckla vår kommun. Idag finns det nätverk för det mesta, från städer vid sjöar till sociala frågor. Gabriella menar att det i mångt och mycket handlar om nyfikenhet och att våga lära av varandra och hitta lyckade satsningar i omvärlden. Men det handlar också om att vi behöver sprida våra goda exempel från Lidköping och allt bra arbete som vi gör här. Vad kan andra lära av oss? Det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt, säger Gabriella.

Du är ny på din tjänst och det är självklart väldigt många nya intryck. Har du hunnit forma dig någon bild av hur du ska tackla uppgiften som utvecklingsledare för internationalisering?

­­ – Jag är van att arbeta väldigt tätt med politiken. Politiker i Lidköpings kommun har genom åren varit mycket involverade i våra internationella samarbeten så en dialog med våra kommunalråd är något jag kommer att arbeta med kontinuerligt. Jag ska också träffa våra ledningsgrupper för att fånga deras behov och prioriteringar för att därifrån kunna matcha detta med vad det finns för olika fonder och program inom EU och andra organisationer.
Du kan se min roll från två håll. Dels får jag in externa förfrågningar om vi är intresserade av att delta i olika projekt och utbyten och då kollar jag med berörda förvaltningar om detta är något som ligger i linje med deras arbete just nu. Dels kommer jag lyfta våra egna behov och se om vi kan matcha dessa mot existerande fonder och program. Det gäller så klart också att omvärldsbevaka vilka nätverk, konferenser och seminarier runt om i Europa och världen som kan vara intressanta och utvecklande för våra verksamheter att delta i. Jag kommer också regelbundet att träffade andra internationella samordnarna runtom i Skaraborg och se vad som är på gång hos dom och hur vi kan hjälpas åt. Jag är spindeln i nätet helt enkelt, berättar Gabriella.

Gabriella beskriver sig själv lite skämtsamt som en färgstark byråkrat med ett stort nätverk.

­- Jag har jobbat med internationella frågor sedan jag tog min examen så jag har med mig ett jättestort kontaktnät. Jag är statsvetare i grunden med inriktning mot offentlig förvaltning. Jag har internationell erfarenhet från Utrikesdepartementet, Svenska Exportrådet i Rumänien och nu senast som internationell samordnare och verksamhetsutvecklare i Vänersborgs kommun.

Gabriellas något osvenska efternamn i kombination med en ganska utpräglad skånedialekt väcker min nyfikenhet.

– Jag är född och uppvuxen i Helsingborg. Mina föräldrar kom till Sverige på 60-talet från Balkan. Nu bor jag i Göteborg och veckopendlar till Lidköping. Jag har en stor familj och delad vårdnad av en hund som pendlar mellan Skåne och Göteborg. Jag pratar skånska, engelska, rumänska och serbiska. Jag har läst franska och tyska och så förstår jag italienska om de pratar långsamt. Innan jag fick jobbet hade jag hört väldigt mycket gott om Lidköping, en stad och kommun som vill mycket och är modern i tanken. Staden är jättefin med en väldigt mysig stadskärna med massa bra butiker, restauranger och caféer. Du kan säga att jag rört mig från Sundets pärla till Vänerns pärla. Så vem vet, kanske blir jag Lidköpingsbo vad det lider, avslutar Gabriella.