Råda skola – bäst på att inte slänga mat!

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 4 juni, 2015

Råda skola är den grundskola som har lyckats att minska sitt matsvinn mest av alla – vilket gör skolan till vinnare i Biosfärutmaningen 2015! Biosfärutmaningen är en gemensam utmaning för grundskolor inom Mariestad, Götene och Lidköpings kommun.

Råda skola - vinnare i biosfärutmaningen

Innan utmaningen drog igång vägdes all mat som slängts i skolans matsal under en vecka. Därefter pågick utmaningen i tre veckor och under den tiden tittade eleverna bland annat på film om hållbarhet och diskuterade vad de tillsammans kan göra för att inte så mycket mat ska slängas. Därefter gjordes en ny vägning och då stod det klart att Råda skola hade lyckats minska matsvinnet mest av de skolor som deltog i utmaningen.

Vid prisutdelningen tidigare idag var det många av eleverna i vinnande klass 3 som ville dela med sig av bra tips på vad man kan göra för att minska matsvinnet.

– Man ska inte fylla hela tallriken med mat innan man vet om man orkar äta upp. Istället ska man börja med att ta lite mindre mat och sedan hämta mer om man inte blir mätt, berättar Ellen som är elev i klassen.

Syftet med Biosfärutmaningen är att lyfta fram effekten av att göra skillnad tillsammans och att det kan vara både kul och inspirerande att jobba med hållbarhetsfrågor. Vänerskärgården med Kinnekulle som är det biosfärområde som tillsammans med Vänermuseét anordnade utmaningen, är ett av världens 631 biosfärområden. Biosfärområden runt om i världen har i uppgift att hitta lokala lösningar på globala utmaningar.