Nu inventerar vi Fairtrade

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 6 juli, 2015

Sedan oktober 2013 är Lidköping en så kallad Fairtrade city. Det betyder bland annat att vi på kommunen aktivt jobbar för att göra det lättare för dig som konsument att välja varor som är producerade på ett bra sätt i caféer, restauranger, butiker och på jobbet. Syftet med Fairtrade är att förbättra villkoren och arbetsförhållandena för odlare och anställda i länder där exempelvis det kaffe vi dricker och de bananer vi äter produceras.

Alva Gabriel Fairtrade

Varje sommar låter vi feriearbetande ungdomar undersöka utbudet i butiker och på restauranger i Lidköping. I år är det Alva och Gabriel som under tre veckors tid har inventerat utbudet.

Det är ett intressant sommarjobb som man inte förväntade sig att man skulle få. Vi åker runt till affärerna och caféerna i stan’ och tätorterna runtomkring, tittar i hyllorna och frågar vad de har för Fairtrade-produkter. Vi har märkt att vissa butiker satsar mer än andra. Till exempel har Ica och Coop satsat mycket på Fairtrade. Men de flesta butiker har något i alla fall, ofta glass. Det känns som att Lidköping lever upp till att vara en Fairtrade city genom att det finns mycket varor, men personalen har ofta inte så bra koll på vad det innebär, berättar Alva och Gabriel.

Under de två år som kommunen har varit en Fairtrade city har vi sett att antalet registrerade butiker har ökat. Antalet caféer och restauranger är det samma men deras utbud av Fairtrade-märkta produkter har ökat. Det visar på att det finns en efterfrågan hos Lidköpingsborna för den här typen av produkter. Genom att välja Fairtrade minskar risken att det du köper är tillverkat av barn eller under oacceptabla förhållanden.

Här kan du se vilka butiker och caféer/restauranger som erbjuder Fairtrade-produkter i Lidköping.