Fokus på jämställdhet när Go for it drog igång

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 12 augusti, 2015

Idag gick startskottet för värdegrundsprojektet Go for it. Årets tema är jämställdhet med fokus på genus. Projektet vänder sig till elever och lärare på Lidköpings högstadieskolor.

Kristina Henkel1

Detta är första läsåret som projektet är igång men tanken är att Go for it ska vara ett flerårigt projekt, med olika teman varje år.

Barn & Skola vill tillsammans med Broholmskolan hitta nya sätt att jobba med värdegrundsarbetet i 7-9 skolorna. Vi kommer att jobba med olika aktiviteter på årets tema i de olika årskurserna under hela läsåret. Bland annat genom föreläsningar, skapa film och se film, fotografera och jobba med rollspel, olika dramaövningar och se teater berättar Sara Törn, projektledare för Go for it.

Projektets främsta mål är att skapa trygghet, förståelse och medmänsklighet bland eleverna i årskurs 7-9. Projektet syftar också till att:

  • Förbättra och utveckla värdegrundsarbetet för att skapa en mer välkomnade och hållbar kommun.
  • Skapa möjligheter för att våga respektera sig själv, andra människors egenvärde samt bry oss om och ta ansvar för varandra.
  • Skapa möten som tränar oss på att ta avstånd från förtryck och kränkande behandling.

Projektet inleddes med en halvdagsföreläsning med Kristina Henkel för lärare och pedagoger som arbetar på kommunens högstadieskolor. Kristina Henkel har under flera år föreläst på temat jämställdhet, hon har också skrivit flera böcker och skapat kortfilmer på ämnet tillsammans med Skolverket. Under föreläsningen pratar Kristina bland annat om förutsättningarna för att aktivt jobba för en jämställd förskola och skola och hur det arbetet i sin tur kan påverka resultaten i skolan. Hon pratar också om vad jämställdhet är och inte är och hon håller i en värderingsövningen där publiken får ta ställningen till påståenden som exempelvis ” Sverige är ett jämställt land” och ”Sverige är mer jämställd idag än när jag växte upp”.

Efter denna inledande dag ser Sara Törn framemot att komma igång med projektet tillsammans med elever och personal.

Det ska bli väldigt spännande att testa den här nya arbetsmodellen, ett arbete jag ser mycket framemot och tycker är oerhört viktigt avslutar Sara Törn.