Omar vill bli snickare

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 29 februari, 2016

Omar är 18 år och asylsökande från Mali. Ett land härjat av inbördeskrig och politisk oro. Omar kom till Lidköping efter en dramatisk flykt genom Afrika och med gummibåt över Medelhavet till Europa.

Omar med sin kontaktperson Mathias Andersson

När vi träffar Omar tillsammans med sin kontaktperson Mathias Andersson, har han bott i Sverige ett år. Omar pratar bra svenska, läser på De la Gardiegymnasiet och lyser av framtidstro. Han hoppas bli snickare när han blir klar med sina studier.

Två år lång flykt

Omars föräldrar lever inte längre och på grund av oroligheterna i Mali flyttade Omar under 2012 till en moster i grannlandet Burkina Faso. När det blev oroligt även i Burkina Faso startade en två år lång flykt. Med hjälp av en vän tog sig Omar till Libyen. Efter tre månader till fots och med bil kom de två till Tripoli. Där blev de under vapenhot tvingade att lämna landet. I en gummibåt tog de sig sedan halvvägs över Medelhavet innan de blev räddade av Italienska kustbevakningen. Omar berättar att det inte var alla som klarade resan utan drunknade på vägen.

Omar

– I Tripoli fick vi välja, dö eller åka vidare. Vi hade tur som klarade resan, berättar Omar.

Efter två veckor i ett flyktingläger i Napoli tillsammans med 4000 andra flyktingar fick Omar kontakt med en kvinna från Stuttgart som hjälpte honom med en tågbiljett till Tyskland.

– Det var mycket bråk på flyktingboendet i Tyskland men här träffade jag en kille från Somalia som berättade att han skulle till Sverige och att det är ett bra land. Jag kände ingen och visste inte vad jag skulle göra så jag följde med honom, berättar Omar.

Träffat många vänner i Lidköping

I januari 2015 kom Omar till Malmö. Därifrån tog han bussen till Göteborg där han till slut kom i kontakt med Migrationsverket i Kållered. Efter fem dygn i Göteborg placerades han i Lidköping. Omar tycker att han blivit väl omhändertagen sedan han kom till Sverige och Lidköping. Den svenska kulturen är annorlunda men Omar tycker att han lär sig snabbt. Han trivs i Sverige och hoppas att han blir kvar i Lidköping och får arbeta som snickare i framtiden. Omar har, mycket tack vare basketen och sitt intresse för träning, redan träffat många vänner i stan.

Omar

–  Det är roligt att gå ut med kompisar. Vi är både svenska och utlandsfödda killar och tjejer som umgås så det är bra, tycker Omar.

I nuläget bor han ensam i en så kallad träningslägenhet. På fritiden spelar han basket, simmar och tränar på gym. Han gillar att laga mat. Det blir mycket kyckling och ris men tacos är ny favorit. Omar vill gärna arbeta men som asylsökande får han inte söka sommarjobb eller feriejobb så han hoppas att han snart kan få permanent uppehållstillstånd. På sportlovet passar Omar på att göra läxor.

–  Jag gillar språk. Jag kan engelska, franska, arabiska och mitt hemspråk Gao. Det är kul i skolan men det är tufft att läsa in alla ämnen på så kort tid, berättar Omar.

Stress att inte veta

Omar tycker det är lugnt och tryggt i Sverige men blir ledsen och stressad av att inte veta hur det går för sina två systrar som också är på flykt. Via en vän på Facebook fick Omar veta att hans ena syster tagit sig till Niger och att den andra systern finns i Algeriet. Han önskar att han snart ska kunna få kontakt med dem båda och få höra att de mår bra.