Vattenkiosker ska öka vattensäkerheten

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 1 augusti, 2016

Den 1 augusti stänger Lidköpings kommun de så kallade brandposterna, där det varit möjligt att tappa större mängder vatten. Istället finns nu vattenkiosker som den som behöver kan få tillgång till efter anmälan till kommunen.

På bilden syns en vattenkiosk och det finns nu två sådana i Lidköping; på Plastgatan i Tofta och på Björkhagsgatan vid Änghagen.

Tillgång till större mängder vatten kan behövas i samband med många olika verksamheter, som till exempel vid asfaltsarbete eller annat gatuunderhåll, vid avloppsspolning, samt för sopmaskiner, slamsugningsbilar eller företag som anlägger gräsmattor exempelvis.

Anledningen till att vattenkioskerna ska användas i stället för brandposter är att de ökar vattensäkerheten.
– Fördelen med de nya vattenkioskerna är att det inte kan spridas smitta vid tappningen av vattnet. I brandposterna kan bakterier komma in och vandra i ledningssystemet och i värsta fall orsaka allvarliga smittspridningar. Vattenkioskerna är byggda på ett annat sätt så att inte bakterier från öppningen kan vandra in i ledningarna, berättar VA-chef Pernilla Bratt.

En annan fördel med vattenkioskerna är att ledningsnätet i anslutning till kioskerna garanterat är anpassat för större uttag av vatten. Därmed undviks att hushåll och verksamheter intill de tidigare uttagsplatserna får smutsigt vatten i sina ledningar, vilket tidigare då och då har inträffat.

Vattenkioskerna är låsta och den som vill ha tillgång till dem kan ringa kommunens Kontaktcenter på telefonnummer 0510-77 00 00.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan