Tvätta bilen rätt – tvätta i en biltvätt!

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 20 april, 2017

Hur tvättar du din bil? På gatan eller i en biltvätt?

Biltvätt

Enligt organisationen Svenskt Vatten finns det cirka 4,7 miljoner personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan. Att tvätta på gatan innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Det handlar om olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester och dessa är mycket skadliga för både människor och miljön.

Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten. Kom ihåg att vårt vatten är det viktigaste vi har!

Helgen 22-23 april benämns av Svenskt Vatten som Stora biltvättarhelgen. Den startade 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed göra en stor miljöinsats. För oss i Lidköping handlar det till exempel om att vara rädd om vårt dricksvatten och badvatten i Kinneviken.

Här hittar du biltvättar i Lidköping

Mer information om hur du tvättar bilen rätt finns på Svenskt Vattens webbsida