30 år med Trygghetscentralen

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 18 oktober, 2017

I mars 1987 öppnades Telefon- och Larmmottagningen, det som idag kallas Trygghetscentralen, på nedre plan i Östhaga. Sedan dess har verksamheten hunnit flytta åtta gånger, och någon som har varit från början är undersköterskan Lisbeth Hasselgren. – Det är en väldigt utvecklande arbetsplats och jag trivs väldigt bra.

Detta är en temporär bild i väntan på samtycke enligt GDPR.

I början av oktober genomfördes flytten från Ågårdens vårdcentrum till de nya lokalerna hos Räddningstjänsten för personalen på Trygghetscentralen. De är totalt 10 stycken undersköterskor som är anställda, fördelat på dag- och nattpersonal. Lisbeth har sedan hon började 1988 alltid jobbat natt.

– Jobbet kräver en nära kontakt med både brukare, hemvårdspersonal, nattlag, sjuksköterskor och larmlag. Men det kan också innebära att man har kontakt med brukares anhöriga.

Vid uppstarten 1987 fanns ungefär 25 stycken larm i kommunen som hanterades av Lisbeth och hennes kollegor på Telefon- och Larmmottagningen. Larmen skickades till en mottagare, som skrev ut en pappersremsa med koder som sedan utlästes med hjälp av Kardexsystemet. Mycket har dock hänt sedan dess. 1987 datoriserades larmen, vilket var en revolutionerande utveckling som förenklade arbetet med att utläsa larmen.

I dag har Trygghetscentralen hand om cirka 1 150 larm fördelade på Lidköpings kommun och Essunga kommun, och den digitala utvecklingen har bara fortsatt. Förutom trygghetslarm, ansvarar även Trygghetscentralen över trygghetskameror, positioneringslarm, dörrlarm och brandlarm. För hanteringen av alla sorters larm finns olika handlingsplaner som är unik för varje brukare.

En annan stor förändring var när de gick från analoga larm på telefonnätet till digitala larm som går över mobilnätet.

– Det har gjort att vi har större kontroll över larmens funktion. Vi kontrollerar att de fungerar som de ska ungefär fem gånger per dygn. Om något skulle vara fel så kan vi vid behov snabbare åtgärda problemet. Tidigare dröjde det längre innan felen upptäcktes, säger Lisbeth.

För Lisbeths del, som arbetat i nästan 30 år, fortsätter arbetet på Trygghetscentralen.

– Jag trivs jättebra på min arbetsplats så jag känner att jag vill stanna kvar ett tag till.

Numera hittar du Trygghetscentralen på adressen:
Räddningstjänsten Västra Skaraborg
Trygghetscentralen Vård & Omsorg
Tornväktargatan 2
531 57 Lidköping