Miljönärmärket lotsar dig till hållbar konsumtion

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 18 april, 2018

Lagom till att startskottet gått för att börja vårrensa i garderober och förråd efter vintern, har jurygruppen för Miljönär i Lidköpings kommun varit ute på fyra nya verksamheter för att dela ut märkningen Miljönär-vänlig.

Den 17 april besökte jurygruppen för Miljönär fyra olika miljönär-vänliga verksamheter i Lidköping. Denna omgång var det Återbrukshörnan, Agape Second Hand, Fritidsbanken och FA-fyndet som tilldelades sina diplom. Att vara en miljönär-vänlig verksamhet innebär att de möjliggör för allmänheten att handla som miljönärer. Det vill säga att kommunens invånare kan gå till den här typen av verksamhet för att låna, laga och återanvända, istället för att köpa nytt. Att handla som en miljönär är bra för både plånboken och miljön.

Avfall Sveriges kampanj Miljönär har tagits fram för att uppmuntra – och uppmana – till hållbarare konsumtion i Sverige. Genom märkningen uppmärksammas och hyllas alltså de verksamheter som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna och återanvända istället för att köpa nytt. Alla verksamheter, företag, organisationer och andra vars huvudverksamhet är att få allmänheten göra just detta kan tilldelas märkningen. Lidköpings kommun har en jurygrupp som godkänner de verksamheter som kan Miljönär-märkas. I juryn ingår:

  • Kajsa Ezelius (S), kommunalråd och ordförande i miljö- och klimatutskottet
  • Karl Wiktorsson (S), ordförande i teknisk servicenämnd
  • Frida Nilsson (C), ledamot i miljö- och klimatutskottet
  • Kenneth Svensson (M), förste vice ordförande i teknisk servicenämnd
  • Jan Westin, renhållningschef
  • Lisa Torstensson, hälsa-, miljö- och säkerhetsingenjör på Teknisk Service, kontaktperson för Miljönär
Karl-Johan Karlsson fick idag sitt Miljönärdiplom efter att ha berättat och visat sin verksamhet, Återbrukshörnan. På second hand-butiken Återbrukshörnan möjliggörs att överflödet i samhället kan tas omhand.

Karl-Johan Karlsson fick idag sitt Miljönärdiplom efter att ha berättat och visat sin verksamhet, Återbrukshörnan. På second hand-butiken Återbrukshörnan möjliggörs att överflödet i samhället kan tas omhand.

På Agape Second Hand arbetar de in i det sista för att ta till vara på sakerna som de får in, dels genom försäljning i butiken men även genom hjälpsändningar till länder på Balkan. Här har medarbetarna Ann-Charlotte, Görild och Birgitta tagit emot diplomet som visar att deras second hand-butik är Miljönärmärkt.

På Agape Second Hand arbetar de in i det sista för att ta till vara på sakerna som de får in, dels genom försäljning i butiken men även genom hjälpsändningar till länder på Balkan. Här har medarbetarna Ann-Charlotte, Görild och Birgitta tagit emot diplomet som visar att deras second hand-butik är Miljönärmärkt.

Martin Andréasson som är projektledare för Fritidsbanken i Lidköping och får här ta emot Miljönär-diplomet. På Fritidsbanken kan alla vara miljönärer genom att låna sport- och fritidsutrustning helt gratis, upp till två veckor. Verksamhetens placering, ovanpå ishallen, är väldigt passande då det är nära flera sportanläggningar.

Martin Andreasson som är projektledare för Fritidsbanken i Lidköping tar emot Miljönär-diplomet. På Fritidsbanken kan alla vara miljönärer genom att låna sport- och fritidsutrustning helt gratis, upp till två veckor. Verksamhetens placering, ovanpå ishallen, är väldigt passande då det är nära flera sportanläggningar.

Second hand-butiken FA-fyndet, som också är en miljönär-vänlig verksamhet. Mats Rosén är lagerchef och tar emot diplomet från Lisa Torstensson. FA-fyndet har funnits sedan 1993, men befintliga lokaler togs i anspråk runt år 2000.

Second hand-butiken FA-fyndet är en miljönär-vänlig verksamhet med lång erfarenhet i branschen. Mats Rosén är lagerchef och tar emot diplomet från Lisa Torstensson. FA-fyndet har funnits sedan 1993, men befintliga lokaler togs i anspråk runt år 2000.

Gå på loppis och fynda som en Miljönär
Ett säkert vårtecken är att det dyker upp loppisar här och var. Att handla på loppis är också att handla som en miljönär och vill du veta mer om kampanjen eller bara vill prata om hållbar konsumtion kan du besöka Jätteloppisen som kommer att äga rum i Sparbanken Lidköping Arena lördagen den 28 april kl. 10.00-14.00. Kommunens kontaktperson för Miljönär-kampanjen kommer att passa på att delta mellan kl. 11.00-13.00 och sprida idén om miljönär-vänlighet och hur vi kan upplysa fler om Miljönär-tänket i Lidköping.

Läs mer om Miljönär

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan