En jättebra start för Ta & Ge – men kommunen satsar på att återanvända ännu mer

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 20 april, 2018

Under 2017 utmärkte sig Barn & Skola och Vård & Omsorg, tätt följda av Social & Arbetsmarknad som de förvaltningar som utnyttjat kommunens möbelverksamhet Ta & Ge mest.

Jätteroligt att se så många ordrar, och kanske föga förvånande att de stora förvaltningarna ligger högst i statistiken på att både Ge och Ta förstås. Men jag tror att vi alla kan utnyttja den här möjligheten ännu mer! Säger verksamhetens nya enhetschef Emma Fransson.

Ta & Ge startades i september 2016 och drivs av enheten Daglig verksamhet hos Social & Arbetsmarknad. Tanken är att kommunens verksamheter hör av sig till Ta & Ge om de har möbler eller annan inredning som de inte längre har användning för. Har sedan en annan verksamhet behov av inventarier av dessa slag så tittar de först i kommunens egna katalog av begagnade produkter innan de gör ett eventuellt nyinköp. Produkter som behöver lite omvårdnad innan de lämnas vidare till annan verksamhet är heller inget problem – det löser arbetshandledare Jan Wallén tillsammans med deltagarna.

Lågt räknat sparar kommunen 1 680 000 kr per år genom verksamheten Ta & Ge[1]. Sedan uppstarten av Ta & Ge lämnas i genomsnitt 85 stycken möbler ut varje månad.

Ett vinnande koncept för miljön

Förutom den ekonomiska vinsten är verksamheten en bra representant för kommunens hållbarhetstänk och ett toppenbra initiativ ur miljösynpunkt.

Det är fantastiskt med Ta & Ge, både ur ett ekonomiskt perspektiv och ur miljöperspektiv. Det är ett ypperligt exempel på hur vi kan jobba långsiktigt och medvetet med hållbarhetsfrågor som samtidigt förenklar och förbättrar det dagliga arbetet, tycker förvaltningens miljösamordnare Richard Brolin.
[1] Förstudierapport återbruk – Linn Svanberg

 

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan