Spaden i backen för nytt VA till Tun

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 27 juni, 2018

I januari 2017 togs beslutet i Kommunfullmäktige om den nya VA-ledningen mellan Tun och Lidköping. Sedan dess har det planerats, upphandlats och skrivits avtal med markägare.

Nu tas de första ”spadtagen” i den första av sju etapper. Över fyra år skall de båda orterna knytas samman med efterlängtat vatten av den kvalitet Tunborna så länge förtjänat.

I onsdags började entreprenören att riva asfalt och under dagen har PEAB:s egen Johannes Brolin börjat gräva för allt vad han är värd.

-Det är skönt att vara igång och börja själva arbetet på plats. Jag har hållit på med markägarfrågor och planering sedan augusti och nu faller bitarna på plats, säger Bengt Jansson, VA-ingenjör och projektledare.

Efter semestern kommer tre personer vara sysselsatta med att gräva vad som är etapp 1a. Den går mellan Tun och Frielsberg, som redan har kommunalt vatten. Dessutom kommer jobb med sprängning, svetsning och fräsning av stubbar innan man når målet i oktober. Därvid kommer kommunalt vatten vara tillgängligt i tätorten, via ett pumphus innehållande tankar på 20 kubikmeter.

Övriga etapper, mellan Frielsberg och Lidköping gävs under knappt fyra år. Då gäller jobbet byte av befintliga rör för ökad dimensionering, samt kompletteringar av bredbandsnätet.

-Flera av de boende i samhället har redan kommit förbi och uttryckt sin glädje över att det äntligen är igång, säger Patrik Gustafsson, Platschef på PEAB anläggning och avslutar med att konstatera att det är bra flyt från början och trots att man aldrig kan veta vad som befinner sig under marken så kommer det gå undan.

På bilden ses från vänster; Johannes Ryd Rosèn, Bengt Jansson och Patrik Gustafsson. I grävmaskinen sitter Johannes Brolin.

 

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan