Lidköpingsborna pantar mycket med Pantamera Express

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 13 november, 2018

I dag kom rapporten som Renhållningen har väntat på med spänning. En miljon förpackningar är pantade i maskinen Pantamera Express på Kartåsens återvinningscentral!

Jan Westin och Bo Wallrot uppmanar folk att panta för musikhjälpen.

Kommunen har beslutat att hållbar utveckling skall genomsyra all verksamhet och långsiktig planering. Återvinningscentralen på Kartåsen är en viktig del i att engagera alla invånare i hållbarhetsarbetet. Där är Pantamera Express en smart och smidig lösning, vilket gör det lätt för invånarna att agera rätt kring denna viktiga återvinning. Det finns idag 31 automater i Sverige och Lidköpingsborna pantar både mer och snabbare än de flesta.

IMG_2593 Klar

Vi kikade på flera lösningar som var omständliga och krävde mycket manuellt arbete innan vi hittade Pantamera Express. Detta kostar oss dessutom inte ett öre, förklarar Jan Westin (t.hö), chef på Renhållningen.

Pantamera Express, som installerades under våren, gör att den som vill kan panta hela säcken med tomburkar och PET-flaskor på en gång genom att tömma den i ett tråg. Maskinen sorterar sedan de olika förpackningarna och du lämnas med ett beslut om huruvida pengarna skall hamna på kontot, bli en utskriven värdecheck eller gå till Barncancerfonden. Hittills har det samlats in cirka 50 000 kronor till organisationen genom Pantamera Express.

IMG_2595 KLAR

Det var nog det som drev mig från början, jag tyckte det här med insamlingen till Barncancerfonden är väldigt bra och viktigt, förklarar Bo Wallroth som arbetar på Kartåsens ÅVC och initierade idén om maskinen för kollegorna.

Den mängd pant som har samlats in av Lidköpingsborna genom Pantamera Express innebär en energibesparing på cirka 190.000 kilowattimmar. Den energin räcker för att ladda 22.000 mobiltelefoner i ett helt år.