Helena Blomqvist utställning Florentine till Lidköpings konsthall

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Publicerat 26 februari, 2019

Lördagen den 2 mars mellan klockan 10:00 och 15:00 är det vernissage, med invigning klockan 12:00 av vårens utställning Florentine av Helena Blomqvist.

florentine

I utställningen får du möta den gamla kvinnan Florentine Stein.  I bilder som ser ut att vara hämtade från det egna fotoalbumet får du se glimtar ur hennes liv. Florentine blickar tillbaka och minns, hennes mentala tillstånd och ensamhet tillåter låtsasvänner att vara en del av hennes långa och innehållsrika livshistoria.  Bilderna är både allmänmänskliga och samtidigt privata. Du får inblick i en förlorad värld som utspelar sig under förra seklet, där tidens gång blir tydlig i bilderna där tapeterna flagnar och boktravarna samlar damm. Mitt i detta förfall får du lära känna Floretine, som drömmer sig bort i sin dagbädd, lär dansmössen klassiska balettformationer eller prövar spektakulära klänningar tillsammans med sina vänner.

Helena Blomqvist, född 1975 i Smedjebacken, Dalarna, är en svensk fotograf verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg. I Helena Blomqvists fotografier får man tillgång till en unik och fängslande sagovärld. Med dom omsorgsfullt gjorda scenografierna och handgjorda karaktärerna skapar Helena grunden för sina bilder. Hennes enorma hantverksskicklighet i kombination med fotografiet har gjort att hon lyckat skapa ett helt eget bildspråk. Helena befolkar sina uppbyggda världar med kvinnor och barn som får sällskap av möss, hundar och giraffer.  En fantastisk sagovärld där ömsint charm blandas med humor, ensamhet och vänner som klivit in i fotografierna från fantasins värld.

Utställningen visas 2 mars och 27 april 2019.