Mer lokalproducerat i kommunens kök

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, felanmälan, ställ en fråga)

Publicerat 7 mars, 2019

Kommunens kostchef Nathalie Torstensson och upphandlingschef Lennart Jonsson fick utmärkelsen ”Innovativ svensk matupphandling” med motiveringen ”För en kreativ upphandling av utmärkta svenska råvaror” från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) region Västra Götaland i veckan.

IMG_0173

– Det är både hedrande och stimulerande att bli uppmärksammade för det arbete vi gör för att höja matupplevelsen i våra kök. Det är ett bevis på att det vi tror på och arbetar för är uppskattat, säger Nathalie Torstensson.

– Det är redan från början höga kvalitetskrav vid upphandling av livsmedel. Men vi har valt att lägga till något som kallas ”Särskilda kontraktsvillkor”. Det betyder att kommunen har för avsikt att köpa in och servera säsongsvaror och andra varor med lokal förankring, förklarar Lennart.

Lokala råvaror

Lokala råvaror kan till exempel vara gös från Vänern, unggris från Skalunda, jordgubbar från Råda bär, julskinka från Skaraborgsgris, fisk från Vänersjöfisk eller äpplen från Bramleys, en ekologisk frukt- och grönsaksodling på Kålland.

En del producenter är för små för att kontinuerligt leverera till kommunens fyrtiosju kök och hade inte kunnat leverera alls utan det särskilda kontraktsvillkoret. LRF ser att de särskilda kontraktsvillkoren har stor betydelse för utvecklingen av de lokala producenterna och näringslivet.

– Vi tänker fortsätta utveckla den här modellen och förfina den ytterligare för att få in fler lokala leverantörer. Utmärkelsen stimulerar oss till att fortsätta jobba på det här sättet, avslutar Nathalie Torstensson och Lennart Jonsson.

Tyck till om kommunen

Beröm, felanmäl, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen