Närproducerat samarbete

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, felanmälan, ställ en fråga)

Publicerat 8 mars, 2019

Lidköpings kommun strävar hela tiden efter att göra klimatsmarta val och hitta mer närproducerade och svenska livsmedel att servera på skolor och äldreboenden.

Får som äter sly sommaren 2018

– I höstas, efter förra sommarens torka, ställde vi frågan till Länsstyrelsen i Västra Götalands län, om hur vårt närområde var drabbat och om vi kunde göra något för att hjälpa producenterna. Av Länsstyrelsen fick vi veta att bland annat fårnäringen var hårt drabbad och många djur fick slaktas på grund av att betet torkat bort och att det inte fanns foder att köpa in. Vi ville ta reda på om vi kunde använda fårkött i maten och tog kontakt med Agnetha Björnsdotter Berglund på företaget Kullans Lycka. Ett samarbete med Lidköpings kommun, Kullans Lycka och Skara Lammslakteri tog form. Det visade sig att det fanns en del småskaliga producenter av lamm- och fårkött i närområdet. Under våren kommer vi därför servera en rätt som är baserad på fårkött berättar Nathalie Thorstensson, kostchef på Intern Service.

Får och lamm bidrar till biologisk mångfald

Fåren går ute en stor del av året och äter främst gräs och späda blad. De håller våra landskap öppna och bidrar biologisk mångfald i de betade hagarna. Många växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar är beroende av naturbetesmarkerna och ger oss flera ekosystemtjänster vi inte klarar oss utan till exempel matproduktion, ren luft, kolinlagring, matjordsbildning, och pollinering.

Mandelmanns gård

– Fårkött är ett magert kött vi inte är vana att äta i Sverige. De som provat fårkött säger att det minst är lika gott som lamm om inte godare. Lyssna bara på Marie och Gustav Mandelmann i dokumentärserien Mandelmanns gård på TV4. De var en av alla fårbönder som drabbades hårt av förra sommarens torka och var tvungna att slakta av hela sin fårbesättning i höstas avslutar Nathalie Torstensson.

Tyck till om kommunen

Beröm, felanmäl, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen