Tre utställningar på temat vatten på Vänermuseet i sommar

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, felanmälan, ställ en fråga)

Publicerat 6 maj, 2019

Utställningarna Hypersea, Bara vanligt vatten och Värdefulla vatten.

3 utstallningar

Hypersea är en konstutställning av Jeanette Schäring som visas på Vänermuseet under perioden 8 juni till 20 oktober. 
Miljökonstnären Jeanette Schärings konstnärskap för samman människors berättelser om vatten med konst, naturvetenskap och ekologisk filosofi i olika delar av världen. I utställningen Hypersea på Vänermuseet deltar lokalbefolkningen med insamlat vatten och unika historier om sitt vatten. Jeanette skapar interaktiva installationer genom att starta naturliga biokemiska färgprocesser i detta kollektiva verk. Ett föränderligt färglaboratorium som andas, växer och kommunicerar. I samarbete med ljus och mänsklig interaktion blir utställningen en förnimbar social, geografisk och kulturell markör för vårt ömtåliga ekosystem.

Utställningen Bara vanligt vatten? uppmärksammar Vänern och vårt vatten under perioden 8 juni till 20 oktober.
Hur mycket vatten går det åt att tillverka en smartphone? Under varma somrar badar och simmar man gärna i sjön, hur länge har människan hållit på med sådant? Hur gick det till när den första dricksvattenledningen kom till Lidköping? Och hur ser vi till att vattnet är rent idag och fortsätter vara det? I Bara vanligt vatten? tittar vi närmare på vatten från flera olika håll och tidsperspektiv. Vatten kan både innebära lek och svalka, men också sjukdom och törst. Även om vatten är något som vi alla behöver, är det ändå inte säkert att alla har tillgång till det.
På ett interaktivt och lekfullt sätt får besökarna dyka ned i vattnet som berör oss alla. Här kan hela familjen testa vad vi får spola ned i toaletten, bekanta sig med Lidköpings första vattenledningar, uppleva de gamla badhusen som fanns i Lidköping under 1900-talet, och fundera kring hur vår relation till vatten har förändrats och fortsätter förändras. Texterna på svenska och engelska tar upp både lokala och globala frågor.

Utomhusutställningen Värdefulla vatten av Johan Hammar visas på torgbron vid Nya stadens torg med start den 13 juli till och med den 7 augusti.
Värdefulla vatten är en utomhusutställning som berättar om våra fantastiska sjöar, åar och våtmarker. Miljöer som vi alla är beroende av men som vi oftast inte reflekterar över. Tillsammans med fotografen och filmaren Johan Hammar har Vänermuseet tagit fram en utställning om våra värdefulla vatten. I två år har Johan rest runt i hela Sverige för att dokumentera våra sötvattensmiljöer och några av de spännande arter som lever där.
Vernissage och föredrag 13 juli klockan 14:00 på torgbron vid Nya stadens torg.
Föredrag där Johan Hammar genom ord, bild, film och VR-set berättar om sitt engagerande sötvattensprojekt, som tagit honom runt hela Sverige 13 juli klockan 14:30 i Röda kvarn

Tyck till om kommunen

Beröm, felanmäl, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen