Stort intresse att arbeta som lokalvårdare

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 17 juni, 2019

Watfeh, Gunilla, Emma och Nina är nyanställda lokalvårdare i Lidköpings kommun. De fick upp ögonen för jobbet som lokalvårdare efter en rekryteringsträff som Intern service Städ ordnade tillsammans med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar. 

Stort intresse

Intresset för rekryteringsträffen var mycket stort. De personer som valdes ut fick under två veckor besöka utbildningsföretaget i Skövde. Man tog reda på förutsättningarna för att personen skulle fullfölja utbildningen och de fick också praktik i tre dagar för att se vad arbetet innebär i verkligheten.

Utbildningen var bra, intressant, jag fick upp ögonen för att yrket inte bara innebär städning  utan mycket runt omkring. Arbetet är fritt, flexibelt och mycket mer än det man tänker på. Kundkontakten är en viktig och rolig del som man kanske inte tänker på i första hand säger Nina. Vi rekommenderar både jobbet och utbildningen till andra. Upplägget med att man får en utbildning inför ett jobb tyckte vi var bra. Man får prova först och känna efter om det är nåt som passar en.

Helena från Arbetsförmedlingen berättar att en rekryteringsutbildning alltid leder direkt till arbete. Arbetsgivaren berättar vilken kompetens som efterfrågas, de bjuder in, marknadsför träffen och väljer ut kandidaterna. Vinsten för arbetsgivarna är att man är delaktig under utbildningen och lär känna sina blivande anställda under utbildningstiden.

Det var väldigt mycket att lära sig och ta in. Tack vare utbildningen har man lärt sig enormt mycket berättar Emma. Hur all utrustning och maskiner används, varför man gör olika saker som till exempel att städa i en viss ordning, vad det innebär att jobba på Intern Service städ och hur det är att jobba i Lidköpings kommun.

 

Certifiering

Den åtta veckor långa utbildningen avslutas med ett prov på det man lärt sig för att få den PRYL-certifiering som krävs för att få arbete på Intern Service Städ. PRYL står för ”Professionellt Yrkescertifikat Lokalvårdare” och är den grundkompetens som en lokalvårdare bör ha. God lokalvård bidrar till att förhindra allergi- och smittspridning, förbättra arbetsmiljön för de anställda samt till att lokalerna underhålls. Kunskap om hur ofta man ska städa eller vilka städmetoder som ska användas är inte alltid självklara men det finns regler och riktlinjer som ska följas för att städningen ska uppfylla de krav som ställs.

Ellen och Helena

Vi är stolta över att vi har fått möjligheten att erbjuda det här säger Ellen Van Dijk, områdesansvarig/chef inom städ på Lidköpings kommun. Vi har situationer där folk kommer och kanske jobbar tre veckor och sen tycker att detta var inget för mig. Vi vill ha personer som stannar hos oss. Man kanske kan tro att det finns gott om lokalvårdare men för att få arbete som lokalvårdare på Lidköpings kommun krävs en PRYL-certifiering. 

Det är ett jätteroligt upplägg och en vinst för alla. Det är kul att hjälpa både arbetsgivare och de arbetssökande. Kanske blir det en ny rekryteringsträff i augusti avslutar Helena.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan