Elbilar till Vinninga hemvård

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 16 augusti, 2019

Elbilar till Vinninga hemvård

De första elbilarna levererades idag till Vinninga hemvård och Bäckliden äldreboende.

– Det är spännande att vara först ut med detta säger Ann Eriksson, enhetschef Vinninga hemvård och Bäckliden äldreboende. Vi kör ju mycket bil härute och elbilar är framtiden.

Inom Vård och omsorg körs ett hundratal bilar. Hälften av dessa har tidigare körts på fossila bränslen eftersom det inte funnits förnybart bränsle att tanka på landsbygden.

Tidigare har Vård och omsorg arbetat med att få ner antalet bilar i centrum och personal i hemvården som arbetar centralt har istället gått över till cykel/elcykel.

Bilarna hemvårdspersonalen på landsbygden använder går runt 10-15 mil per dygn. Målet är att alla kommunens bilar som parkerar på landsbygden i första hand ska vara elbilar.

Örslösa/Tun näst på tur

– Näst på tur att börja använda elbilar i arbetet står hemvårdsområdet i Örslösa/Tun berättar Petra Augustsson, fordonsansvarig på Lidköpings kommun. Om planen håller levereras elbilar till Örslösa/Tuns hemvårdsområde i slutet på oktober och till Tolsjö hemvårdsområde runt årsskiftet. Vi förbereder även för laddstolpar i Järpås.

Att byta ut bilarna som går på fossila bränslen har varit en prioriterad fråga för att nå kommunens miljömål om en fossilfri fordonsflotta 2020.

Samarbete mellan Vård och omsorg och Intern service

– Tack vare ett gott samarbete mellan Vård och omsorg och Intern service är vi nu på väg att nå det målet. Så småningom börjar även övriga hemvårdsområden på landsbygden köra elbilar. Detta är en dag jag verkligen sett framemot säger Gunilla Larsson, utvecklingsledare och miljösamordnare på Vård och omsorg.

Lidköpings kommun ser överlag över sin fordonspark för att kunna bättre kunna samordna resor och på sikt minska antalet bilar.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan