Nu är projektet Bussmiljönärerna slut för denna säsong

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 3 mars, 2020

Projektet har gått ut på att lyfta fram fördelarna med att åka buss istället för bil till och från jobbet, och visa att det är både enkelt och bekvämt att ta bussen samt bra för hälsan, klimatet och stadsmiljön att låta bilen stå.

På bild: Mia Gustafsson och Simon Holst var båda med i projektet Bussmiljönärer. 

Under tre månader har nu 19 personer pendlat med buss istället för bil i Götene och Lidköpings kommun.

Resultatet blev att 78 procent av deltagarna gjorde sina arbetsresor med buss. Snittet för andelen bussresor låg på 84 procent med undantag för jul- och nyårsveckorna. Dessutom har två av deltagarna sålt sina bilar för att åka mer kollektivt.

Hela 95 procent av deltagarna i projektet upplever att det är positivt eller mycket positivt att åka med kollektivtrafiken och lyfter fördelarna med att det är mindre stressande att åka buss, att man får en stund för sig själv och att det är positivt för miljön.

– Det känns väldigt tryggt och positivt att åka buss. Jag åker kollektivt både till jobb och även till fritidsaktiviteter på kvällarna. Det är så smidigt med bussen så nu har jag sålt min bil och ska åka ännu mer buss, säger Mia Gustafsson som bor i Källby och arbetar i Lidköping.

– Det har gett mig mer livskvalité att åka buss och jag kommer definitivt fortsätta med det. Det är skönt att promenera till bussen på morgonen och att kunna koppla av på bussen. Jag önskar att fler skulle testa på det här, säger Simon Holst som också bor i Källby och arbetar i Lidköping.

Att åka mer buss påverkar deltagarna olika. Några känner sig mindre stressade och mer avslappnade och att man är piggare när man kommer till arbetet. Att slippa tänka på väder och trafik, att man träffar bekanta på bussen, att förarna är trevliga, och att man bara får vara själv i sina tankar en stund är saker deltagarna uppskattar.

– Att nästan tre av fyra deltagare i projektet kan tänka sig fortsätta resa med buss till och från arbetet minst en dag i veckan är en stor framgång för projektet och visar att det faktiskt är möjligt att ändra sina bilvanor, säger Dennis Tomazic på Lidköpings kommun som är en av projektledarna för Bussmiljönärerna.

Projektet Bussmiljönärerna är ett samarbete mellan Lidköpings och Götenes kommuner, Västtrafik och Nobina.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan