Kompisittekniker – ett kreativt yrke

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 1 april, 2020

I framtiden vill Julia Karlsson vara med och bygga båtar, men som komposittekniker kan hon också se till att vindkraftsverken snurrar och projektleda nya satsningar.

Julia studerar till komposittekniker, ett yrke efterfrågat i många branscher.

– Man gör allt från att designa i CAD till att bygga båtar, tillverka bildelar eller arbeta med olika sorters plaster, men man kan också bli projektledare och senare chef, säger Julia.

I höstas tog hon steget och började läsa till Komposittekniker på Campus Västra Skaraborg, en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ges tillsammans med Campus Varberg.

– Det lät väldigt intressant eftersom yrket är så brett, säger hon.

Material som finns överallt

Kolfiber och andra kompositer hittas i dag nästan överallt. Det är flitigt använt inom fordons- och vindkraftsindustrin liksom i båt-, flyg- och sportindustrin. Behovet av personer som vet hur de komplexa materialen ska tillverkas, hanteras och underhållas är stort.

Julia lockades av att yrket behövs i många branscher, att det både är ett teoretiskt och praktiskt yrke. Just nu gör hon sin första LIA-period och praktiserar under fyra veckor hos båttillverkaren Nimbus boats i hemstaden Mariestad.

– De första två veckorna är jag med under något som kallas handuppläggning, säger Julia Karlsson.

Det innebär att de med glasfiber och härdare tillverkar båtskrov och det är hantverket i processen som Julia Karlsson tycker är extra rolig.

Bred utbildning

Utbildningen har dock en sådan bredd att hon i framtiden kan arbeta med många andra sätt att bearbeta plaster, så som formsprutning och gjutning. Något som ökar attraktiviteten på arbetsmarknaden ytterligare.

– Det är ett kreativt yrke, konstaterar Julia.

Av: Sandra Hultman

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan