Utomhusutställning visas i Lidköping

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 28 april, 2020

I sommar vandrar Vänermuseets utställning Min plats i biosfären runt i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Utställningen kommer stå på tre omtyckta platser och lyfta forskning om vilka favoritplatser människan har och vad de platserna betyder för människan. Hur påverkar dessa platser människan och hur kan människan påverka dem? Forskningsstudien har finansierats av Formas och Riksantikvarieämbetet, där ett forskarlag vid Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle har undersökt vilka attityder och tankar människor boende i biosfärområdet har kring sina favoritplatser.

Utomhusutställningen Min plats i biosfären

– Våra favoritplatser påverkar vårt välmående, både när vi är på plats och långt borta. Vi tillbringar gärna tid vid dessa platser och är stolta över dem. En favoritplats som inte längre finns fortsätter vara en plats vi minns, säger Igor Knez, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle.

En favoritplats blir viktig att bevara och utställningen lyfter fram hur biosfärområdets kommuner jobbar med detta. Utställningens besökare kommer inte bara kunna ta del av vilka platser andra gillar, de kommer själva kunna dela med sig om vilka platser de tycker är viktiga att skydda och ha kvar.

Utställningen Min plats i biosfären kommer visas vid Stenhusbacken i Lidköpings kommun under juni, vid Ekudden i Mariestads kommun under juli och avslutningsvis i Stora stenbrottet i Götene kommun under augusti månad. Vid varje ny plats firas det med invigningar som speglar platsen där utställningen för tillfället står.

I utställningen får besökarna även chansen att kunna se alla platser under olika årstider genom filmklipp, ta del av biosfärområdet och dela med sig om hur de tycker det ska förvaltas och utvecklas på ett hållbart sätt.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan