Power Big Meet kommer inte att arrangeras i Lidköping 2020

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 7 maj, 2020

Det blir ingen bilträff på Hovby och ingen cruising kommer att arrangeras i Lidköping 2-4 juli. Detta bestämdes 6 maj i evenemangets arbetsgrupp.

bil

I gruppen medverkar flera representanter från kommunen, kommunens säkerhetssamordnare, kommunens destinationsbolag Destination Läckö-Kinnekulle, Polisen, föreningen ACCS Lidköping som brukar ansvara för cruisingen i staden och arrangören av Power big meet bilträff på Hovby flygfält, Kjell Gustafsson.

– Det är självklart att vi följer de restriktioner som Folkhälsomyndigheten och Polismyndigheten ger oss som kommun. Att arrangören inte genomför Power big meet är en konsekvens av Corona och den pandemi som drabbat landet. Det är dock en stor apparat att hantera konsekvenserna av ett inställt arrangemang. Nu har vi haft en bra dialog med alla parter för att på bästa sätt hantera effekterna av att evenemanget uteblir, säger Jonas Sundström (S) kommunstyrelsen ordförande i Lidköpings kommun.

Den 29 mars 2020 skärptes restriktionerna för evenemang i och med pandemin och det blev förbjudet för fler än 50 personer att vistas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Vi har haft en löpande dialog i arbetsgruppen kring arrangemanget lokalt de senaste månaderna och jobbat utefter olika scenarier, säger samordningsansvarig Carolina Hellström på Destination Läckö-Kinnekulle.

De senaste veckorna har man fokuserat på att förebygga och hantera de konsekvenser som ett inställt arrangemang av denna storlek kommer att innebära.

Med erfarenheter från den senaste helgen och tidigare inställda bilträffar och i kontakt med bilklubbarna har arbetsgruppen fått indikationer på att Lidköping kan komma att vara en träffpunkt för så kallad spontan cruising, även om evenemanget blir inställt.

– Vi har en bra dialog med alla inblandade parter, som alla på bästa sätt jobbar gemensamt för att kommunicera i sina respektive kanaler att evenemanget inte kommer att arrangeras i år och där vi uppmanar och hälsar alla deltagare och besökare välkomna tillbaka till framtida evenemang i Lidköping istället, säger Anders Johansson vid Polisen i Lidköping.

Föreningen ACCS i Lidköping har sedan flera månader tillbaka ett beviljat tillstånd från Länsstyrelsen om att genomföra cruising under Power Big meet, men kommer nu att dra tillbaka sin ansökan.

– Vi arrangerar cruisingen för att det ska vara en organiserad och trevlig upplevelse och folkfest för Lidköpingsborna, vilket det i vanliga fall är. Under rådande omständigheter finns det ingen möjlighet att genomföra detta, säger Helen van Dijk ordförande i ACCS Lidköping.

Kjell Gustafsson har i sin tur avvaktat besked kring de nationella restriktionerna för evenemang och hade därför inte hunnit lämnat in någon ansökan gällande tillstånd för arrangemanget, vilket han nu heller inte kommer att göra.

– Jag har arrangerat Power Big Meet i 42 år, och har varit nöjd med arrangemanget i Lidköping de senaste åren och tycker såklart att det är väldigt tråkigt att vi inte kommer kunna arrangera det i år, vi får se hur framtiden ser ut, säger Kjell Gustafsson.

Alla inblandade parter har sedan den nya restriktionen kom förstått att evenemanget inte kommer att kunna genomföras och fokus har därför varit att planera och förebygga de konsekvenser som ett officiellt inställt evenemang kan innebära. Detta kommer polis, säkerhetssamordnare och trafikplanerare att jobba vidare med i nära dialog med arrangörerna för att få ut information om vad som gäller för att motverka och i alla fall vara så beredda som möjligt för spontanträffar.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan