Åtgärder och alternativ istället för Power Big Meet 2020

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 30 juni, 2020

I samband med att alla tillståndsbeviljade aktiviteter för bilburna entusiaster har dragits in och aktiviteter såsom Power Big Meet med flera är inställda så har vi nu under försommaren sett en ökning av s.k. ”spontanträffar” runt om i landet. Dessa genomförs utan tillstånd.

kvinnlig bilförare

Vi har därför i kommunen bildat en gemensam arbetsgrupp med bl.a. polisen, kommunen, Destination Läckö-Kinnekulle AB och de lokala motorföreningarna ACCS och Roadmasters, för att tillsammans bättre kunna bemöta de utmaningar som dessa spontanträffar för med sig. Arbetsgruppen är överens om följande åtgärder för helgen 3-4 juli:

– Vi vill styra bort spontanträffar från känsliga och olämpliga områden i Lidköpings centrum. Som vi tidigare sett är Ågårdskogen vårdcentral, Mc Donalds och Sparbanken Lidköping Arena platser där bilar samlats, därför blir detta nu under veckan ett LOV-område (Lag om ordningsvakt) där vi kommer kunna kalla in ordningsvakter för att förstärka Polisens insatsmöjligheter, säger Dag Stulen vid Lidköpings kommun.

För att underlätta föregående punkt stänger vi även av ett antal centrala gator runt torget för att undvika spontancruising under fredag den 3 juli mellan kl. 16-04 samt lördag 4 juli mellan kl. 16-04. (Se bifoga karta Gatuavstängningar Lidköping) Även parkeringen vid Ågårdskogen vårdcentral kommer vara avstängd.

Beslutet gällande ovan nämnda LOV-område gäller fram till 15 september om fler spontanträffar kommer ske och arbetsgruppen har en fortsatt dialog för att på bästa sätt tillsammans hantera eventuella händelser.

– Vi räknar med att det kommer florera en del bilar på den slingan som är brukar vara under Power Big Meet och eftersom det inte är en tillståndsgiven aktivitet är det ordinarie trafikregler som gäller. Vi har vidtagit de åtgärder vi kan under rådande omständigheter för att vara förberedda och hantera situationen på bästa möjliga sätt för både boende och besökare den aktuella helgen, säger Anders Johansson vid Polisen i Lidköping.

Normalt sett under den här veckan fylls Lidköpingsområdet med motorentusiaster från hela världen, men i år är inte som andra år.

– Vi kan se på bokningsläget hos våra boendeanläggningar att många besökare fortfarande kommer att komma till Lidköping denna vecka, säger Carolina Hellström, projektsamordnare för Power Big Meet. Vi har alla varit överens om att Lidköping är och ska fortsätta vara en välkomnande kommun. För de som ändå kommer till destinationen under veckan och resten av sommaren och vill upptäcka Lidköping och närområdet har vi tagit fram ett Bilquiz som går längs fina bilvägar, museer, caféer och mycket annat i destinationen.

Aktiviteten innebär att man via appen Läckö Kinnekulle kan åka tre rundslingor, Läcköquizet ut till Kållandsö, Kinnekullequizet via Lundsbrunn och runt Kinnekulle eller Landsbygdsquizet som går mer söderut från Lidköping via Resville och hela vägen till Söne och via Vänerslingan tillbaka till Lidköping.

– Jag har provåkt alla tre slingorna och det är väldigt fina turer och det känns som ett jättebra alternativ till den inställda cruisingen där vi istället kan välkomna våra bilburna vänner att upptäcka mer av Lidköpingsområdet i sommar, säger Helen van Dijk, ordförande för ACCS Lidköping.

De tre quizen, som går lika bra att köra med cykel som med bil, kommer att finnas i appen från och med onsdag 1 juli och sedan finnas tillgängliga under hela juli månad för att möjliggöra för fler att upptäcka alla besöksmål som finns längs slingorna och sprida ut besökarna runt om i destinationen över tid.

För mer information kontakta:

Carolina Hellström, samordningsansvarig
Telefon: 0510-274 06
E-post: carolina.hellström@lackokinnekulle.se

Dag Stulen, Lidköpings kommun
Telefon: 0510 77 18 88
E-post: dagtore.Stulen@lidkoping.se

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan