Summering av inställd Power Big Meet

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 8 juli, 2020

Arrangemanget Power Big Meet i Lidköping blev i år inställt på grund av coronapandemin. Det var ändå många motorintresserade som besökte Lidköping under helgen 3-4 juli. Dag Stulen vid Lidköpings kommun och Polisen summerar att den gångna helgen trots fylla och nedskräpning ändå blev relativt lugn.

bil

Som förväntat kom det många bilburna till Lidköping och uppskattningsvis var det 300 fordon på fredag och 500-600 på lördag. För att minska negativ påverkan för boende i centrum hade Lidköpings kommun och Polisen vidtagit en rad åtgärder för att minska problem som har uppstått vid tidigare tillfällen av så kallad spontan cruising.
Åtgärderna att göra Ågårdskogen vårdcentral, Mc Donalds och Sparbanken Lidköping Arena till ett så kallat ett LOV-område (Lag om ordningsvakt) hade stor inverkan. 168 personer fick tillsägelse att inte röka inom bensinstationens område och ordningsvakterna avstyrde ett antal tillstymmelser till bråk på Mc Donalds. Det gjorde att helgen blev den lugnaste på länge i Ågårdsområdet.

Stängde av Skaragatan

Polisen stängde klockan 22 av Skaragatan både fredag och lördag och då upphörde stor del av cruisingen men tyvärr så stördes de boende ändå under natten då vissa bilar ignorerade avspärrningarna och tog sig in i området. Parkeringen vid Läckögrillen och Shell bensinstation på Läckögatan blev helgens samlingspunkt. Polis fick där bland annat omhänderta personer för fylleri och uppmana folk att sänka hög volym i bilarna. Polisen hade kallat in ridande polis från Göteborg. De stora hästarna har en lugnande effekt och ryttarna får mycket bra överblick från hästryggen och bidrog därmed till att underlätta arbetet. En incident i kön hos Shell vid 03-tiden skapade oro men läget var under kontroll efter en timmes tid.

Lugnt på campingen

Polis behövde inte göra något ingripande på campingen. Det fanns en ordningsvakt på plats och det gav önskad effekt.

Några reflektioner

– Det hade varit jättebra om även området vid Läckögrillen hade varit ett LOV-3 område, säger Anders Johansson vid polisen i Lidköping. Det skapar möjlighet för oss att samverka med ordningsvakter som i sig har en stor inverkan på lugnet. Det ser vi efter deras insats i Ågårdsområdet i helgen och det är en samverkan vi gärna ser mer utav.

Dag Stulen säger avslutningsvis att vi har hittat ett mycket bra arbetssätt och en samverkan mellan polis, vaktbolag och kommunen som vi kan bygga vidare på för att göra Lidköping både lugnare och tryggare samtidigt som vi fortsätter att vara en ”välkomnande stad”. Vi har några utmaningar kring Skaragatan och Läckögrillen bland annat som vi behöver jobba med men utfallet av helgen har i alla fall visat mig att goda förutsättningar finns för att vi kan lyckas. Jag vill även passa på att tacka alla som var med i arbetsgruppen inför denna helgen för det arbetet och den insats de gjorde.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan