Provtagning av mark vid brandstationer görs vecka 38

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Publicerat 11 september, 2020

Under vecka 38 kommer provtagning av marken i området vid brandstationerna i Lidköping och Järpås att genomföras. Detta görs för att man vill mäta hur mycket av det miljöfarliga ämnet PFAS som finns i marken.

Brandbil

Provtagningen sker genom att man borrar hål i marken för att ta prover från det djup som krävs. Proverna kommer sedan analyseras och rapporten från mätningarna beräknas vara klar vecka 46. Resultatet kommer ge vägledning till vilka åtgärder som behövs för att sanera marken på rätt sätt.

Provtagningen görs av företaget Ensucon.

PFAS ingår i den skumvätska som tidigare användes inom Räddningstjänsten för att släcka bränder. Detta är inget unikt för Lidköping utan problematiken rör flera av Sveriges kommuner. Sedan 2011 används inte längre PFAS vid släckningsarbete.
Läs tidigare nyhet Räddningstjänsten i Västra Skaraborg utreder förekomsten av miljöfarligt ämne på brandstationer.

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan