Rätt kompetensutveckling!

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Vi tog fram utbildningspaket tillsammans

Ann-Charlotte Ericsson arbetar som personalchef på Sparbanken Lidköping AB. 2010 blev hon kontaktad av Anna Bolander på Campus Lidköping, som hade för avsikt att starta ett personalchefsnätverk med en varaktighet, i första läget, från december 2010 till juni 2013.

-Vi var flera personalchefer som gick med i nätverket för att utbyta erfarenheter, lyssna på föredrag och delta i diskussioner, säger Ann-Charlotte. Jag bestämde mig för att verkligen försöka prioritera nätverksträffarna och lyckades, näst intill, vara med på alla träffar. Nu har ”slutdatum” passerat men relationerna som vi skapat i nätverket finns kvar. Det känns lätt att lyfta luren och ta kontakt även i fortsättningen.

Ville uppmuntra personalutveckling

Sparbanken Lidköping har en Personalstiftelse där de anställda kan söka medel för att läsa för egen utveckling. Ämnena kan gärna ha anknytning till ekonomi eller finans, men är inte ett måste. I Personalstiftelsens styrelse började man hösten 2012 prata om hur man kunde uppmuntra till egna studier och samtidigt dök tanken upp, att kontakta Campus Lidköping.

– Anna Bolander och jag skissade på ett förslag med tänkbara ämnen tillsammans, säger Ann-Charlotte. Banken hade då nyligen lanserat Mobilbanken och flera kände att de behövde lära sig mer om smarta telefoner vilket blev underlag för en utbildning. Många anställda både pratar och läser på engelska i arbetet emellanåt och önskemål om att få möjlighet att bättra på sina engelskkunskaper hade lämnats sedan tidigare.”
Vi kände till slut att vi kunde erbjuda en bra mix mellan arbetsrelaterade och allmänbildande ämnen. Programmet man erbjöd sin personal var: Smarta telefoner, Sociala medier, Engelska, Photoshop, SDI-kartläggning, Kost – näring – hälsa och Excel.

Så här gjorde vi

De anställda erbjöds att gå på, som mest, tre olika föreläsningar/kurser. Personalen skickade in en intresseanmälan över vilka kurser man helst ville gå. Vi planerade kurserna noggrant på förhand och kunde sätta ihop utbildningsgrupper med deltagare från olika avdelningar, för att verksamheten skulle påverkas så lite som möjligt.

-Responsen var god direkt! Personalen tyckte det var positivt att i många fall själva kunna resonera med läraren om vad man ville lära sig mer om. Man tyckte också det var kul att göra något tillsammans, i en blandning av arbetsgrupper och avdelningar. Allting fungerade mycket bra! Vid ett tillfälle blev en lärare sjuk, men det kunde vi enkelt lösa tillsammans med Campus Lidköping genom att erbjuda några nya kursdagar.Det var också positivt att personalen fick komma till en annan miljö eftersom kurserna var i Campus lokaler. Dessutom har kanske ett frö såtts om att börja studera någon kurs på egen hand i framtiden. Steget blir inte så långt när man redan känner till miljön.

Egna studier

Ann-Charlotte har gått kursen Introduktion till Lean, 3 högskolepoäng, på Campus Lidköping. ”Det var vid det tillfället, kursdeltagare som kom från helt olika branscher, vilket var jätteintressant. Ett perfekt sätt att träffa personer med andra erfarenheter och hämta inspiration ifrån.”

Ann-Charlotte Ericsson, VD assistent/Personalchef, Sparbanken Lidköping AB

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan