Restaurang och storkök

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Gillar du att laga mat? Då är restaurang och storhushåll kanske något för dig.

restaurangoch storhushåll

Här läser du kurser på gymnasienivå som matlagningskunskap, livsmedels- och näringskunskap, service och bemötande, hygien och dietkoster. I kurserna ingår både teoretiska och praktiska moment. Den studerande får också kunskaper om alla näringsämnen, proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer, mineralämnen med mera. I kursen matlagning specialkoster, får den studerande lära sig om diabeteskost, kost vid glutenintolerans, kost vid förändrad konsistens mm.

Du får bland annat ta emot beställningar,  planera matsedlar och göra inköp, tillaga mat, göra sallad och baka bröd. Du får chansen att utveckla din kreativitet och problemlösningsförmåga i samarbete med andra. På onsdagar och torsdagar är restaurangen öppen och kunder/gäster får komma och köpa mat för avhämtning.

I utbildningen ingår bland annat ta emot beställningar,  planera matsedlar och göra inköp, tillaga mat, göra sallad och baka bröd där chansen ges att utveckla kreativitet och problemlösningsförmåga i samarbete med andra. På onsdagar och torsdagar är restaurangen öppen och kunder/gäster får komma och köpa mat för avhämtning.

Utbildningens upplägg

Utbildningen omfattar 1000 gymnasiepoäng vilket motsvarar 42 veckors heltidsstudier och startar hösten 2019 i Vara

Kontakta mig om Restaurang och storhushåll

* Fältet krävs

Utbildningsinnehåll

Utbildningen omfattar  40 veckor och totalt 800 poäng. De startar i augusti och slutar i juni. Kurserna, som är nationella och tagna från Restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

– Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
– Hygienkunskap,  100 p
– Livsmedels-och näringskunskap,  100 p
– Matlagning 1, 100 poäng
– Matlagning 2, 200 p
– Matlagning specialkoster,  100 p
– Service och bemötande,  100 p
All kurser betygssätts från betyg E till betyg A.

APL – arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår  under  7 veckor; 3 veckor på hösten och 4 veckor på våren. Du får då själv söka praktikplats, vid behov kan vi hjälpa till.

Behörighet

Du ska ha slutfört SFI kurs D med godkänt betyg.

Vad kan jag arbeta med?

Utbildningen förbereder för arbete inom olika storhushåll och restauranger och ger dig möjlighet att arbeta med allt från ekonomibiträde till kock/kokerska.

Vem kan ansöka?

Du som är bosatt i Grästorp, Götene. Lidköping eller Vara kommun följer instruktionerna på www.campus.lidkoping.se för att söka till Restaurang och storhushåll.

Ansökan är öppen 15 april – 15 maj.
Du som är bosatt i en annan kommun måste vända dig till din hemkommun först.

Praktik

Praktik, så kallad arbetsplatsförlagt lärande (APL)  ingår under 8 veckor; 4 veckor på hösten och 4 veckor på våren. Du får då själv söka praktikplats, vid behov kan vi hjälpa till.

Utbildningen omfattar  40 veckor och totalt 800 poäng. De startar i augusti och slutar i juni. Kurserna, som är nationella och tagna från Restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

– Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100 p
– Hygienkunskap,  100 p
– Livsmedels-och näringskunskap,  100 p
– Matlagning 1, 100 poäng
– Matlagning 2, 200 p
– Matlagning specialkoster,  100 p
– Service och bemötande,  100 p
All kurser betygssätts från betyg E till betyg A.

APL – arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår  under  7 veckor; 3 veckor på hösten och 4 veckor på våren. Du får då själv söka praktikplats, vid behov kan vi hjälpa till.