Emma fick jobb direkt efter utbildningen

Emma Johnsson var klar med yrkeshögskoleutbildningen till företagssäljare i december 2012 och har sedan i mars i år ett vikariat på Eurofins, ett världsomspännande analysföretag med kontor i Lidköping som främst analyserar mat och miljörelaterade ämnen.  Men vi tar det ifrån början.

Bild på Emma Johnsson

Ville ha en grund att stå på

Emma är 34 år och bor tillsammans med sin man Jörgen och barnen Alfred 9 år och Wilma 6 år i Norra Kedum utanför Lidköping. Hon jobbade som kundtjänsthandläggare på Försäkringskassan i Lidköping  sedan 2010 och extra på helgerna på  Husvagn-Svensson och  kände för ett par år sedan att hon ville ha en utbildning, som en grund att stå på.

-Jag tänkte att det kanske inte skulle vara så enkelt att kombinera studier och familj, men jag började med att titta på utbudet i Lidköping och såg att Campus Lidköping hade en företagssäljarutbildning på 1,5 år. När jag såg innehållet i utbildningen kändes det som om den skulle passa mig bra, jag visste att jag trivts med jobb där jag kunnat göra nytta och träffa mycket människor. 1,5 år kändes som en rimlig tid att läsa på och i och med att föreläsningarna var i Lidköping tänkte jag att det skulle funka med familjen.

-Jag testar, tänkte jag! Och jag kände snabbt att det var något för mig. Allt föll på plats. Jag tror att man blir bra på att planera när man har familj, så det gick lättare att läsa än vad jag trodde att det skulle göra.

Praktik gav jobb

I utbildningen ingår det praktik och under sin första praktikperiod var Emma på Eurofins. Under praktiktiden satt hon tillsammans med koordinatorn på innesälj/marknad, som hon nu vikarierar för. Hon träffade även all annan personal och kunde bilda sig en uppfattning om arbetet och företaget. Strax innan Emma var klar med utbildningen hörde hon av sig till sälj/marknadschefen för att informera om att hon var ”ledig”. Några månader senare blev hon uppringd av honom och han frågade om hon var intresserad av ett vikariat. Efter fyra intervjuer och ett personlighetstest var jobbet hennes.

-Jag är lite av spindeln i nätet  som stöttar säljarna med olika uppgifter innan de åker ut till kunder, stöttar kundsupporten och gör  även olika marknadsföringsuppgifter så som nyhetsbrev och produktblad. Marknaderna i Norden och Europa samarbetar inom marknadsföring för att ge en enhetlig bild utåt och det är intressant med den internationella miljön.

Man växer av att studera

Emma tycker att man växer som människa av att studera och att hon har lärt sig att lita på vad hon kan efter sina studier, känner sig säkrare helt enkelt.  Hon känner att självförtroendet har ökat i och med den nya kunskapen hon fått, att man faktiskt kan prestera bra i skolbänken fastän det var länge sedan man läst och med mycket annat i livet som tar tid. En riktig kick för självförtroendet alltså!

– Jag har faktiskt sagt upp mig från min fasta tjänst. Jag har lagt såpass mycket energi på utbildningen att jag vill satsa ordentligt.

-Det är positivt med yrkeserfarenhet, man vet lite vad livet handlar om i min ålder, säger Emma. Många kanske är i min sits och har tänkt att de vill göra något nytt som att börja studera.  Jag tycker att de också ska ta steget!

Emma Johnsson, Norra Kedum, Lidköping har studerat till företagssäljare

Ingen planerad start av programmet 2016