Det är mötet med eleven som är det roligaste med yrket

Det är mötet med eleven som är det roligaste med yrket

Marcus utbildade sig till lärare åk 1-7 i Kristianstad 1994-1997 med behörighet i alla ämnen upp till årskurs tre och behörighet i ämnena svenska, so och engelska i årskurs 4-7. Efter studierna flyttade han till Lund och läste högskolekurser i pedagogik.

Marcus Holmqvist_Campus Lidköping

Första erfarenheten  i Rosengård, Malmö

Därefter flyttade Marcus till i Malmö och Rosengård där han fick ansvaret för en grupp med åtta ungdomar som han fick undervisa i en lägenhet. Eleverna de inte hade de sociala förutsättningar som krävs för att ingå i en ordinarie klass. I Malmö arbetade han under ett år innan han flyttade tillbaka till Lidköping och fick jobb på Vinningaskolan. Under de 13 åren på skolan arbetade han med klasser från årskurs 1 till 6.

Ville utmana sin yrkeskarriär

Efter ett tag ville han göra något annat och utmana sig själv och sin yrkeskarriär. Han och hans fru Heléne som också är lärare såg en annons där man sökte två tjänster, en lärare och en rektorstjänst till Saudiarabien. De sökte och kom på intervju.  Den gången gick tjänsterna till ett par där mannen hade mer erfarenhet av ledarskap. Men redan året efter kom en ny tjänst ut där man sökte två lärare.  Markus ringde sin fru och sa: Du, nu finns det en tjänst ute igen och nu söker de oss!!
De sökte och fick tjänsterna.

Arbetade fyra år i Saudiarabien

De arbetade på Svenska skolan i Saudiarabien där de undervisade i stort sett alla ämnen. På skolan med 30-40 barn i blandade åldrar arbetade fyra lärare och en rektor.
-Det var en utmaning, eftersom  man fick arbeta mycket med individuella studieplaner och utgå från varje individs behov, berättar Marcus.
Det som också var  annorlunda med att arbeta på skolan var att beslutsvägarna var så korta och föräldrakontakterna betydligt frekventare än i en vanlig svensk skola. De arbetade på skolan i Saudiarabien i fyra år, varav Marcusarbetade som rektor under de sista två åren. Vid hemkomsten från Saudiarabien fick han omgående jobb på Lidåkerskolan i en sjätteklass.

Fler lärare behövs

– Det kommer att bli svårare och svårare att rekrytera lärare i framtiden, tror Marcus. De som utbildar sig idag kommer inte att ha några problem med att hitta ett jobb. Från 2015 måste du dessutom  ha behörighet för att kunna arbeta som lärare och för att få sätta betyg. Idag får man betyg redan i sexan.

Man kan resonera och diskutera med en mellanstadieklass

Marcus konstaterar att det är fantastiskt roligt att arbeta med en mellanstadieklass. Man kan resonera och diskutera med barnen samtidigt som de utmanar och ställer krav på sin lärare. Oftast har de redan lärt sig att läsa och man kan gå vidare med de roliga bitarna. Ingen dag är den andra lik; arbete, skratt och konflikter avlöser varandra och man får ett enormt utbyte av de elever man möter.
-Det är mötet med eleven som är det roligaste med yrket. Jag kan varmt rekommendera att arbeta som lärare!

Marcus Holmquist, lärare åk 4 Lidåkersskolan, Lidköping