De två åren jag lägger här får jag tillbaka när jag är 67

De två åren jag lägger här får jag tillbaka när jag är 67

När jag började här hade jag inga datakunskaper, kunde inte ens starta en dator. Jag var arbetslös och kände att jag blev dåligt bemött av arbetsförmedlingen. När det hade gått ett år utan att jag ens fått träffa en handläggare gick jag hit och skrev in mig på Komvux. Men inget ont som inte har nått gott med sig. Och det var nog tur att jag saknade fullständig gymnasiekompetens och fick träna studieteknik under två terminer, annars hade det inte gått så bra det här. På Komvux fick jag möjlighet att både förnya och repetera kunskaper.

thomas nilsson energitekniker Campus Lidköping

Jag är intresserad av teknik och mekanik, skulle aldrig passa in i ett sjuksköterskeyrke.

Och energi ligger rätt i tiden, det går ut på att spara och se över vår energianvändning. Jag tror det är ett framtidsyrke men jag vet faktiskt inte riktigt vad jag blir. De här jobben kommer inte ut på någon platsannons. Jag har jobbat som silversmed, bilplåtslagare och nu fönsterbytare. Man behöver hitta något som man själv är intresserad av. Och så har jag lite svårt med bokstäver, då är det bra med energiteknik, det är mer matematik och logiskt tänkande.

Jag kan inte påstå att jag är så jätteintresserad av att plugga men jag ser att det finns ett liv efter det här. Att jag i framtiden kan få ett jobb utan att slita ut mig. De två åren jag lägger här får jag tillbaka när jag är 67. Jag ska inte säga att det är lätt, det gör sig inte självt. Då hade varenda en varit energitekniker. Men jag har en egenskap att jag avslutar alltid alla mina projekt hur trögt det än går. Och alla de här grejerna som man inte tror sig klara men faktiskt klarar av. Nu kan jag hjälpa mina tonårsdöttrar med skolan. Det är härligt för självkänslan.

Ekonomin är det viktigaste när man pluggar. Det gäller att inte ha förköpt sig. Och att en i familjen jobbar heltid. Min fru har fått dra ett större lass. Sen får man se över sin boendesituation så man inte har dyra lån och en massa utgifter. Till exempel att man har en bil som fungerar. Man behöver ha någon form av ekonomisk buffert så det går att köpa en ny diskmaskin om den gamla går sönder. Och böcker till exempel, de kostar otroligt mycket pengar. Det gäller att allting fungerar och att ekonomin flyter. Annars tar det för mycket energi från studierna.

Läs mer om Energitekniker