Jag har uppnått min dröm!

När Qamar kom till Sverige började hon 9:e klass och efter det gymnasiet i Skara. Hon kände att hon ville komma vidare med sina studier så fort som möjligt och gjorde därför ett uppehåll för att kunna göra en individuell studieplan. Hon tog reda på mycket information själv, men kom även i kontakt med Campus Lidköping och studievägledarna där.

Qamar Almashhadi_Campus Lidköping

-Jag började med att läsa svenska och valde sedan matematik som krävde minst svenskkunskaper. Jag fortsatte sedan med biologi, naturkunskap och kemi och valde till sist de ämnen som krävde mest språkkunskaper; fysik, engelska, samhällskunskap och historia. Studierna beräknades ta 3,5 år, men det tog 2 år!
-Jag tycker om att studera, förklarar Qamar. Jag fick flera stipendier när jag gick i skolan i Irak och även på Djäkneskolan i Skara.

Jag kunde läsa i den takten jag ville

Qamar tycker det var positivt att läsa på vuxenutbildningen, för när allt går bra med studierna kan man fortsätta i den takten man själv vill. Blir det för jobbigt kan man göra uppehåll i ett ämne och ta det nästa termin istället.
-Jag saknar Campus Lidköping. Jag var här kl 8-20 varje dag. Det är bra att det finns datorer som man kan låna och grupprum som är sköna att sitta i. Jag hade bra relation med lärarna. De hjälpte mig att hitta de bästa vägarna i studierna. Att känna tillit till dem och att jag hade en stark vilja att nå mitt mål gjorde att jag fick drivkraften att genomföra mina studier.

Samtidigt med studierna på Campus Lidköping läste Qamar pedagogiska ämnen på Högskolan i Skövde för att undervisa nyanlända invandrare om det svenska samhället.

Har alltid velat bli läkare

– Redan när jag var liten visste jag att jag ville bli läkare.  Jag har hela tiden varit intresserad av människokroppen och ämnen som biologi och kemi. Och jag vill gärna jobba med människor. Jag sökte till läkarlinjen på Göteborgs universitet och kom in direkt. Jag påbörjade studierna i januari 2014 och det känns helt rätt! Man har traditionell undervisning där, vilket jag tycker bättre om än att ha mycket självstudier. På frågan om vilket område inom medicin som intresserar henne mest, svarar hon kirurgi. Hon skulle vilja forska inom hjärtkirurgi och ta Nobelpriset i medicin!

-Min bror bor i Göteborg och jag kan bo hos honom under veckorna. Det är skönt att det är nära till Lidköping, det är så lugnt och skönt här. Så småningom kan jag göra min praktik här, men min första blir på en vårdcentral i Göteborg.

Simning, karate och politik på fritiden

Qamar har en bra relation med sin familj som hon umgås mycket med och på fritiden simmar hon,  tränar karate och är engagerad i politik. Hon har varit simlärare i Götene och skulle vilja fortsätta med att undervisa i Göteborg. Hon skulle också vilja fortsätta att träna karate.

Rådet Qamar ger är att aldrig ge upp!
-Det kommer att bli bra om man kämpar, säger Qamar. Det har varit tungt för mig också ibland. Jag har kämpat jättemycket, men jag har verkligen uppnått min dröm!

Qamar Almashhadi, 21 år, studerar till läkare

Läs om gymnasiekurser på Campus Lidköping