Jag har vuxit enormt som människa

Resan till Zambia var allt jag hade förväntat mig och lite till, toppat med lite frustration och kaos blev resan oförglömlig och mer där till. Jag hade egentligen ingen större koll på vad som skulle ske dag efter dag väl där nere, men allteftersom löste sig saker och jag personligen fick alla de tillfällen jag behövde för att uppleva allt det jag ville innan hemresa.

Kulturturismutbildning Campus Lidköping

Roligt att ordna sponsring

Jag hade inga massiva saker och planering att göra innan resan då jag hoppade på De la Gardiegymnasiets (DLG) planering, men det vi gjorde såsom collage och fixa sponsorer flöt på någorlunda bra. Att ordna med saker till sponsring är något nytt för mig men himla roligt när man får ett JA!
Jag kände mig inte förberedd till hundra, dock berodde nog detta till stor del att jag inte hade möjlighet att närvara vid alla de möten DLG hade anordnat, men ändå kände jag mig säker på mig själv, jag har rest mycket, även ensam och mött flera kulturer, sen självklart att det blir kulturkrockar men tyckte att det inte var några större problem och att det mesta löste sig på ett fint sätt.

Zambia hade något som jag aldrig tidigare upplevt

För varje land jag har besökt så har jag växt något enormt, jag har lärt mig att ta hand om de problem som dyker upp och att ta seden dit man kommer. Men Zambia hade något som jag aldrig tidigare upplevt, att se en sådan enorm fattigdom men ändå ett av de gladaste och vänligaste folken gav en sån värme. Att få se med egna ögon hur kämpigt och hårt folk faktiskt har det öppnade upp mitt synfält och nu kan man genuint vara tacksam för det man har här i Sverige.

Resan kommer alltid att finnas med mig

Slummen tog hårdast, man har ingen uppfattning om hur det i verkligheten ser ut innan man får uppleva det, men det gjorde mig så himla glad av att se att barnen hade de största leenden trots den hårda vardagen de lever. Resan till Zambia kommer alltid finnas med mig, jag glömmer aldrig kvällslekarna på SOS-barnbyar, aldrig glömmer jag soluppgången i Livingstone och jag glömmer aldrig de guppiga bussresorna med sjungande zambier.

Lärde mig otroligt mycket

På en resa som denna lär man sig nog mer än vad man någonsin trodde var möjligt, saker som man kanske aldrig ens är medveten om. Jag personligen lärde mig mer om planering, respekt, kulturer, problemlösning och glädjen som finns även hos de hårdast drabbade. Genom att agera och involvera sig själv i olika aktiviteter och ta vara på de stunder och möjligheter som ges får man ut så mycket av ett utbyte, genom frågor och intervjuer kan man komma kulturen närmare och bli mer insatt.
Jag tar med mig kunskapen om resande överhuvudtaget, kunskap om respekten för andra kulturer, erfarenhet från att samarbeta i grupp och även erfarenhet av att kunna anpassa sig efter situationen!

Elin Granath
studerar Hållbar kulturturism och marknadsföring