Det är självklart att vi stöttar varandra!

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Naturvetenskapligt basår_Campus Lidköping

Sebastian vill läsa till civilingenjör

Vi är tre stycken som läser hela det Naturvetenskapliga basåret och det är naturligt och självklart att vi stöttar varandra!
Det började med att jag ville komplettera kurser med bland annat matematik, fysik och kemi för att kunna läsa vidare på universitetet. Jag blev rekommenderad av Jens, lärare på Campus Lidköping, att läsa naturvetenskapligt basår.

-Det passade mig bra med många lärarledda lektioner. Det är högt tempo och det känns som om man kommer vidare i studierna.

Mitt mål är att komma in på Chalmers tekniska högskola i Göteborg eller på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm för att läsa till civilingenjör. Jag gick elprogrammet på gymnasiet, men var väldigt skoltrött så jag hade inga toppbetyg med dig därifrån. Mitt snittbetyg blir därför lite lågt för de utbildningarna jag tänker mig, men jag har gjort högskoleprovet och fått bra resultat så jag hoppas att jag blir antagen!

Min flickvän och jag vill gärna läsa på universitet på samma ort, så det kanske blir Göteborg.

Sebastian Brink är 21 år och bor i Lidköping.

Martin egentligen läsa till dataspelsprogrammerare

Martin läser Naturvetenskapligt basår under ett år och är inne på sin andra studietermin. Han började på SFI och har fortsatt med SVA grund och SVA1. Till hösten ska han fortsätta med SV2 och SV3.

-Jag ville egentligen läsa till dataspelsprogrammerare. Det var Stefan, lärare i Götene, som föreslog att jag skulle läsa Naturvetenskaplig basår. Jag pratade också med Emma som är studievägledare. Jag har haft flera personer på Campus Lidköping som har fungerat som coacher och gett mig vägledning och fått mig att se framåt och gå vidare i livet. De fick mig att förstå att jag kunde studera vidare, inte bara läsa svenska!

Hjälpsamma klasskamrater

Martin berättar att all litteratur är på svenska och det är svårt ibland, men klasskamraterna Martina och Sebastian är så hjälpsamma. De ger verkligen av sin tid och förklarar för honom.

-Jag skulle helst vilja arbeta med hälsa och omsorg, i relation med människor, säger Martin. Jag vill gärna hjälpa människor, jag har fått så mycket hjälp själv. Kanske kan sjuksköterska vara något för mig. Jag tänkte att jag skulle försöka praktisera inom omsorgen. På fritiden läser jag gärna om hälsa.

Martins fru Ameneh kom tillsammans med honom till Sverige från Shiraz i södra Iran. Hennes mål är att läsa till förskollärare. Hon läser just nu i ämnen för att bli behörig. De läser mycket båda två.

-Jag läste till arkitekt i Iran och jobbade även som det i ett år, berättar Martin. Det är svårt att komma in på utbildningarna där, dessutom är det väldigt dyrt. Jag jobbade mycket under studietiden och det gjorde att det var svårt att orka studera ordentligt.

Min fru och jag har nu varit två år och fyra månader i Sverige. Vi är optimister och försöker att inte tänka på negativa saker. Det ger oss energi att orka studera!

Martin Roparvar, 30 år från Götene

Jag har alltid varit intresserad av hållbar utveckling

Martina har jobbat i en del år inom restaurangbranschen. Det är ganska slitsamt och hon kände att det var dags att göra något annat.

-Jag har alltid varit intresserad av hållbar utveckling och mitt mål är att läsa bioteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det naturvetenskapliga basåret ger bra möjlighet att läsa in alla ämnen jag behöver för att bli behörig. Jag tittade även på universitetens basår, men här i Lidköping får jag den mest kompletta utbildningen. Nu läser jag in kurserna som ger mig behörighet, men jag kommer även att komplettera med högskoleprovet.

Det är bra lärare här och vi jobbar ordentligt! Jag läser mycket på kvällar och helger för att hänga med, men det är kul! När jag har ett mål vill jag satsa helhjärtat. Det är bra att det finns mattestödstimmar ,  eftersom  man räknar i alla ämnen utom biologi!

Martina Frid, 27 år Naturvetenskapligt basår

Läs om Naturvetenskapligt basår på Campus Lidköping

Tyck till om kommunen

Beröm, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen Lämna felanmälan