Det är fantastiskt roligt att följa de studerande!

Det är fantastiskt roligt att följa de studerande!

Kinem Insi har studerat på vård- och omsorgsutbildningen på Campus Lidköping och gjorde sin sista praktikperiod på sjukhuset i Lidköping.

Karin och Kinem_Campus Lidköping

Det var en ny miljö för henne, hon hade tidigare varit inom äldrevården och på psykiatrisk avdelning.
-Jag har alltid varit intresserad av sjukhus, säger Kinem. Här trivs jag så bra och jag tycker om personalen! Det var när Kinem gjorde sin praktik som Karin Magnusson, enhetschef på avdelning 6 hörde talas om henne, att hon var ambitiös, duktig och ville lära sig mycket. Hon erbjöd henne timanställning, vilket Kinem tackade ja till. Hon jobbar två olika skift; 6.45-15.45 eller ca 14-21.30. Det är fyra vårdlag som arbetar på avdelningen och varje skift inleds med ett möte med rapportering och fördelning av arbetsuppgifter.
-Jag är så glad att jag fick chansen att börja som timanställd. Ibland jobbar jag på andra avdelningar, vilket gör att jag får lära mig många olika inriktningar inom vården och får en bättre kompetens. Jag frågar om det mesta för att lära mig och det är ok att ställa frågor! Även Karin bekräftar att man får en god kompetens när man arbetar på olika avdelningar.

Praktikperioderna som ingår i vård- och omsorgsutbildningen är bra, konstaterar Karin. Det är otroligt värdefullt att vi får ha praktikanter hos oss, vi kan se hur en person fungerar. Det är bra att ha akutsjukvård med sig om man ska arbeta här, då man har behov av kunskapen och förståelse för arbetet inom akutsjukvård.
-Det är ett så kul jobb, säger Karin. Man har möjligheten att arbeta med så många olika inriktningar och det ger så mycket tillbaka. Och så lär man sig nytt varje dag, även om man har jobbat länge.

Karin började som undersköterska, studerade vidare till sjuksköterska och är nu enhetschef på sjukhuset i Lidköping. Hon har börjat studera till vårdlärare på Högskolan Väst. Hon bor i Trollhättan nu, men kan hända är flyttlasset på väg till Lidköping och att vi får se henne här igen. Om sin egen framtid säger Kinem att hon trivs otroligt bra med sina nuvarande arbetsuppgifter, men någon gång kanske hon vill läsa vidare till sjuksköterska eller distriktssköterska. Just nu vill hon bara jobba och se till att det fungerar med barnen som fortfarande är små.

Hur ser då anställningsbehovet ut? Karin förklarar att det har skett en omorganisering på avdelningen vilket gör att fler undersköterskor behövs. Ser man mer långsiktigt, är det ganska stora pensionsavgångar inom de närmaste åren.
-Det är fantastiskt roligt att följa de studerande, se hur de växer under sin praktik och är stolta över att jobba i vården, avslutar Karin. Precis så känner vi också!

Karin Magnusson, enhetschef avdelning 6, Skaraborgs sjukhus Lidköping Kinem Insi, undersköterska på Skaraborgs sjukhus Lidköping, tidigare studerande på Campus Lidköping

Läs om Vård- och omsorgsutbildningen