I Sverige finns alla möjligheter att studera!

Kinem Insi är från Turkiet och kom till Sverige 2007, under den allra vackraste årstiden, då hon var 18 år. Hon hade precis slutat gymnasiet. Efter ett halvår fick hon uppehållstillstånd.

Kinem Insi_Campus Lidköping

-Det var så vackert här; grönt, rent och prydligt. Det liknade inte alls naturen i Turkiet, äger Kinem.

Även om det var vackert var det en svår första tid med mycket spänning inför det nya; nya människor och ny kultur. Hon saknade också sina åtta syskon. Kinem , hennes syskon och deras mor står varandra mycket nära. Hennes far är lastbilschaufför och har han varit arbetat borta i långa perioder, mellan tre och fyra månader. Det gjorde att de alla fick hjälpas åt mycket.

När hon kom till Sverige började hon direkt på SFI. Hon arbetade under flera år på Vara-Håkantorp kyckling och fick sina barn under den tiden. Barnen är nu sex och tre år gamla.

-Jag var hos Arcus och fick hjälp att hitta olika utbildningar. Jag visste att jag ville jobba med människor och blev rekommenderad att söka vårdprogrammet. Evy, som är vårdlärare på Campus Lidköping och studie- och yrkesvägledarna stöttade mig så att jag kunde göra en särskild prövning inom SFI och jag kunde därefter hoppa direkt till SVA 3. Efter tre månader var jag klar med hela SVA samtidigt som jag läste vårdprogrammet.

-När jag började på vård kändes det som om jag gjort rätt val, säger Kinem. I Sverige har man alla möjligheter att studera! Ni har de bästa lärarna och den senaste tekniken. Här kan man fråga om allt, det finns inga dumma frågor, förtydligar hon. Lärarna varierar redovisningsformerna för att du ska kunna göra det utifrån dina bästa förutsättningar. Ibland är det muntligt prov, ibland skriftligt och ibland får vi göra redovisning.  Jag känner verkligen att jag har fått stöd i skolan.

Kinem är klar med sina studier i december och har då läst i 1,5 år med inriktning på akutsjukvård. Det har varit krävande eftersom hon har läst svenska vid sina om vård- och omsorgsstudierna, men det känns rätt! Sedan ett år har hon också arbetat på Solhaga och Östhaga äldreboenden och på demensavdelning.

Praktiken som ingår i utbildningen gjorde hon på avdelning 6 i Lidköping.
-Det är det  bästa jag har varit med om! Jag hade en underbar handledare som var tydlig, kunde förklara och som var mycket omtänksam. I framtiden skulle jag vilja jobba på sjukhuset för att lära mig mer. Mina gymnasiebetyg ska översättas så att jag kan tillgodogöra mig de ämnena jag redan har läst.

Kinem Insi, studerar vård- och omsorgsprogrammet på Campus Lidköping, klar i december 2014

Läs om Vård- och omsorgsutbildningen