Fler har möjlighet att studera

Fler har möjlighet att studera

De studerande är i olika åldrar, har olika livssituationer och olika erfarenheter med sig. Några kommer direkt från gymnasiet, andra har arbetslivserfarenhet med till exempel rörmokeri.

VVS-ingenjörer_Campus Lidköping

Maria Chelini berättar att hon jobbade inom byggbranschen med konstruktion och bygglov, blev uppsagd, men ville gärna fortsätta inom branschen.
-I och med att jag bor i Hällekis med min familj så kunde jag inte flytta, så jag började helt enkelt att leta efter lokala utbildningar och såg att Campus Lidköping hade utbildningen till VVS-konstruktör. Maria är särskilt intresserad av inomhusklimat och alternativa energikällor och kan tänka sig att arbeta med det framöver.

Max Blomqvist arbetade som rörmokare och trivdes bra med branschen, men ville få mer teoretisk kunskap och få andra arbetsuppgifter. Han tittade på utbildningar längre bort, men det var inte aktuellt att åka för långt med tanke på familjen. -Jag åker från Tidan de två gångerna i snitt vi har föreläsningar per vecka, det känns bra!

-Det passar mig bra att det är föreläsningar 1-2 gånger i veckan, säger Daniel Bill från Lidköping. Då kan jag jobba någon dag i veckan på Intec, och behöver inte ta något studielån. Det här sättet som studierna är upplagda på är ett bra koncept, fler har möjligheten att studera, konstaterar Daniel. Han skadade sig och kunde inte längre arbeta som rörmokare, men i och med utbildningen kan han få andra arbetsuppgifter.

De ser alla fram emot praktikperioden som kommer till våren.
-Man lär sig så otroligt mycket av att komma ut i verkligheten och det är ditt eget ansvar att du tar till dig det du studerar så att du kan omsätta det i praktiken, betonar Max. Alla studerande på yrkeshögskolenivå och högskolenivå erbjuds att ansöka om att göra någon av sina praktikperioder utomlands, tack vare EU-projektet Leonardo som Campus Lidköping deltar i.

-Jag läste till rörmokare på gymnasiet och skulle sedan ha en lärlingstid på ett par år, men jag började läsa innan lärlingstiden var slut säger Fredrik Sääv. Han ser nu att det är oerhört viktigt att man förstår hur det fungerar praktiskt när man till exempel ska rita komponenter i CAD-programmet.

När de inte har föreläsningar ses de någon dag i veckan på Campus Lidköping för att studera tillsammans. De håller också kontakten på andra sätt, bland annat via en egen Facebookgrupp. Alla är eniga om att det är positivt att man har chansen att komma in och läsa med så olika bakgrunder som de har i sin grupp, de lär sig mycket av varandra. De tycker att lärarna håller hög nivå och har både den teoretiska och den praktiska kunskapen. De vet vad de pratar om!
Våren 2016 kommer de att vara klara med sin utbildning och kommer att vara eftertraktade på arbetsmarknaden. En VVS-konstruktör kan arbeta både inom bygg– och anläggningsbranschen eller på konsultföretag. VVS-konstruktörutbildningen startar även hösten 15

Läs mer om VVS-ingenjörsprogrammet