Det ska vara bakat med kärlek!

Michelle bor i Lidköping men är uppvuxen i Källby. Hon jobbade på Fazer i 11 år, bland annat med att packa bröd. Hon var förman under en period och fick utbildning inom företaget. Hon kände så småningom att hon ville vara mera ute bland folk.

Michelle Vesterback_Campus Lidköping

Började med cupcakes

-Min mamma är duktig på att baka och att laga mat, men jag hade inte riktigt intresset. När cupcakes blev populära började jag testa att baka hemma. Så småningom fick jag en privat beställning till ett barnkalas. Det var då jag kände att det här vill jag hålla på med!

Hittade yrkeslärlingsutbildning

Jag letade efter utbildningar och fick till slut veta på Campus Lidköping att jag kunde söka till yrkeslärling. Jag kontaktade Henrys bageri i Lidköping, som tog emot mig med öppna armar. Jag hade handledare inom både bageri och konditori. Emmy Karlsson som jobbar där är superduktig konditor med bred erfarenhet. Hon har väglett mig så att jag har kunnat hitta min egen stil.

Michelle var på Henrys på heltid och läste samtidigt teorin inom bageriämnena. Man får ingen formell titel eftersom det är en gymnasieutbildning, men man kan ta steget vidare och ta gesällbrev, det skulle hon vilja göra så småningom.
-Jag kommer att vara klar i juni med utbildningen och då har jag läst i 1,5 år. Det teoretiska är avklarat. Per på Konditori Nordpolen i Vara kommer att godkänna de praktiska momenten.

Vågade bli egenföretagare

-Café 3B i Lidköping var mitt favoritcafé, säger Michelle.  Jag hörde att det var till salu förra året. Efter att ha funderat några månader slog jag till! Från den 1 december 2013 driver jag Café Bella Mi och det känns så bra! Vi är fem som jobbar här, tre av de anställda arbetade här tidigare. Min sambo och svägerska tar hand om bokföringen så att jag kan ägna mig åt allt annat i verksamheten.  Jag har lärt mig så mycket under den här tiden!

Det ska vara bakat med kärlek!

Hon berättar att hon får tillbaka så mycket av alla nöjda kunder. Hon tar emot beställningar på bröllopstårtor, studenttårtor, bröd, smörgåsar med mera. Det är viktigt för henne att göra allting själv från grunden med bra råvaror och att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt. Och det ska vara bakat med kärlek! Hon har inte hunnit marknadsföra sig så mycket ännu, men har börjat mot företag och har en vän som hjälper till med det. Intresset för bakning är stort nu, inte minst på TV och Michelle skulle kunna tänka mig att hålla kurser i framtiden.

Man måste få misslyckas

-Utmaningen jag kände i början av utbildningen var att jag inte hängde med i tempot i bageriet, det gick otroligt snabbt! Men det har jag lärt mig nu och jag kan också göra flera saker samtidigt. Man måste få misslyckas också, det är då man vet vad man kan förbättra. I Michelles yrke är det tidiga morgnar som gäller, och hon är inget undantag. Hon älskar att gå upp tidigt!

På gymnasiet läste jag samhällsvetenskapligt program med humanistiskt inriktning. Det är inte för sent att byta inriktning!

Michelle Vesterback, 31 år och egenföretagare