Jag valde…

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, ställ en fråga) Lämna felanmälan

Jag valde…

I flikarna nedan berättar elever på De la Gardiegymnasiet om sina program, lärarna, vilka möjligheter till vidareutbildning och arbete de har och hur de tänkte när de valde till gymnasiet.

Barn- och fritidsprogrammet

Maja Göransson i BF16 valde BF

Jag valde Barn- och fritidsprogrammet för att jag älskar att jobba med barn och vill ha möjlighet att arbeta med dem efter gymnasiet. Då jag vill läsa vidare till idrottslärare efter gymnasiet tänkte jag att programmet ger en bra grund att bygga vidare på eftersom man får lära sig mycket inom idrott och hälsa och inom ledarskap. Dessutom kändes det roligt att man får göra praktik under utbildningen så att det inte bara blir teori. I 9:an besökte jag programmet på DLG Open och var även med på en besöksdag. Efter de här besöken visste jag att Barn- och fritidsprogrammet var rätt program för mig och att jag får med mig det jag behöver för framtiden.

Hur har du det idag?

Det känns jättebra. Jag går i en jättego klass som har bra sammanhållning. Jag tror att detta framförallt beror på att vi alla är sociala och vill arbeta med människor. Programmet är kanske lite mer teoretiskt än vad jag trodde från början men det kommer att bli mer praktik och mer kurser som har med programmet att göra i år 2 och 3. Jag längtar!

APL

Jag har precis gjort klart min första praktikperiod (APL) på gymnasiet. Det har varit helt fantastiskt, den klart bästa praktik jag någonsin har haft. Jag fick möjlighet att vara på en skola och följa en idrottslärare som har elever i år 1-6 under en vecka. Att få ha praktik under gymnasiet ger en jättebra bild av det man läser och man får som elev en känsla av ifall det är rätt. Möjligheten finns att välja något annat nästa APL-period som har med programmet att göra.

Efter gymnasiet

Mitt mål är att utbilda mig till idrottslärare men förmodligen kommer jag först att arbeta något år efter studenten.

Gabriel Alteryd i BF16 valde BF

Jag valde Barn- och fritidsprogrammet för att jag vill ha ett jobb där jag får arbeta med människor i framtiden. Jag tycker BF-programmet är ett bra program och det finns många möjligheter till olika sorters jobb i framtiden.

Hur har du det idag?

Hittills har det varit förvånansvärt bra, jag är positivt överraskad! Vi har intressanta ämnen och även bra lärare.

Vi har en ny rolig kurs som vi läser under första året på programmet. Den heter ”Människors miljöer” och handlar om hur vi lever och hur miljön påverkar oss.

Utöver alla kurser som ingår i år 1 har jag även en kurs som heter idrott specialisering med inriktning på bandy. Denna kurs ligger under Individuellt val så vi tränar måndagar och onsdagar och missar på så sätt inga lektioner utan får några extra lektionstimmar, men det är det värt!

APL

Jag tycker det är bra för oss elever att få möjlighet att komma ut på arbetsplatser som t.ex. förskola, högstadieskolor, idrottsanläggningar. Man väljer inriktning på programmet under första året, Pedagogiskt arbete eller Fritid och hälsa. Detta gör man innan jullovet så det kan vara bra att testa på någon av inriktningarna för att bli mer säker på vad man ska välja.
Jag var på Djurgårdens förskola och tyckte det var jätteroligt att få vara med mindre barn som var väldigt uppmärksamma och lekfulla. Dessutom valde jag att göra min praktik på en förskola för jag var osäker på om jag ville gå fritidsinriktningen eller den pedagogiska. Förmodligen kommer jag att välja fritidsinriktningen fast jag trivdes jättebra på förskolan.

Efter gymnasiet

Just nu har jag inga speciella planer på något direkt jobb men jag vill arbeta med människor på något sätt i framtiden.

Bygg- och anläggningsprogrammet - Husbyggnad

Jag heter Linn Hammarén och tog studenten i våras från Bygg och anläggningsprogrammet inriktning Husbyggnad

Jag valde detta program för det är en praktisk linje och en linje du kan få jobb direkt efter studenten. Det är inte mycket teoretiskt heller, så om man inte gillar att sitta i skolbänken så mycket så är detta en perfekt linje.

Jag tycker att det är en mycket rolig linje. Vi har bra gemenskap, lite läxor och lärarna som undervisar är väldigt bra. Man får testa på arbetslivet när man är på praktik väldigt bra. Eftersom om du har en praktikplats så är det ganska lätt att du kan få jobb på företaget på lov och efter skolan.

En typisk byggdag kan börja med att vi samlas i skolan klockan åtta. Sedan går bussarna ut till skolbygget tio över åtta. Där får vi jobba med allt från att bygga och sätta upp väggar, sätta in fönster, resa takstolar och lägga tak. Det är allt man kan tänka sig inom husbyggnation. Om man är ute på praktik går man efter företagets arbetstider.

När det gäller arbete efter studenten ser det ljust ut. När man är ute på praktik gäller det att man skaffar sig lite kontakter eftersom man måste sälja in sitt namn till olika företag så att man verkligen får exakt det man vill ha och får ett jobb efter studenten.

Bygg- och anläggningsprogrammet - Mark & anläggning

Jag heter Tobias Albinsson tog studenten i våras från Bygg och anläggningsprogrammet med inriktning mark och anläggning.

Jag valde detta program för jag gillar att jobba praktiskt och ta i med kroppen, jag ville slippa det hårda pluggandet och varva med diverse olika utmaningar och arbeten inom anläggningsarbete. Eftersom jag både gillar att samarbeta med andra och just nyttja kroppen i arbetet var detta ett självklart val för mig.

Att gå detta program är mer än bra. Det är mycket praktiskt redan i ettan där man får grundkunskaper från alla inriktningar. I tvåan utökas det praktiska ännu mer och man får lära sig mer grundligt just angående den inriktning man valt. Stämning elever emellan är bra, likaså mellan lärare och elev. Lärarna bryr sig verkligen, dels om elevernas hälsa och hur klassen fungerar tillsammans, de får oss också mer engagerade och fokuserade på arbetet genom en händelserik, och varierad skolgång.

Ett stort plus är praktiken som startar i tvåan där man verkligen får pröva på hur riktiga arbetsdagar ser ut, man får se, följa och delta på stora som små anläggningsprojekt runt om hos företagen.

En dag med bygg, alltså det praktiska startar oftast enligt schema klockan 08:00 med samling, genomgång av dagens aktivitet/arbete och eventuell gruppfördelning. Man får klar information om vad som ska göras och hur det skall göras. Man får pröva på allt från husgrunder till trottoarer och plattläggning + en stor del andra saker. Man får pröva samarbete ihop med maskinisterna och dirigera samt mäta höjder med mera åt dem vid grävning av avlopp exempel. Som sagt en dag kan vara uppbyggt på många sätt – det är mycket variation, både arbete, teori samt studiebesök.

Generellt verkar bygg och anläggare ha relativt enkelt för att få jobb. Sköter man skolan och verkligen vill så får man jobb. Visar man dessutom bra sidor och gott engagemang på praktiken vet företaget man är hos lite om vem du är, vad du går för och vad du är kapabel till – som sagt, visar man att man vill och försöker, räcker det långt.

El- och energiprogrammet - Automation

Jag heter Per Blomqvist och tog studenten från El-och energiprogrammet inriktning automation i våras.

Jag valde att gå på el för att jag tycker om att jobba praktiskt, jag kom på att det var bra att läsa teori och även få en praktisk kunskap kring automatisering – det var ett självklart val för mig.

På programmet trivs jag väldigt bra, det är bra lärare och skolkamrater, alla respekterar varandra och det ger en trygghet och studiero – vilket ger en bra arbetsmiljö för alla.

Jag tänker satsa på högskolebehörighet under mina tre år på DLG för att få mer valmöjligheter efter gymnasiet, dessutom ger det möjlighet att söka ännu mer kvalificerade jobb inom automationsbranschen.

El-och energiprogrammet - Elteknik

Jag heter Emil Magnusson och tog studenten i våras från på El-och energiprogrammet med inriktning elteknik.

Jag valde El-och energiprogrammet för att jag ville välja ett praktiskt inriktat program. El kände jag skulle passa mig för att jag gillar att lösa problem och att arbeta praktiskt.

Att gå på El-och energiprogrammet är mycket roligare än att gå på högstadiet tycker jag. Det är kul att gå till skolan! Lärarna här är engagerade och bryr sig verkligen om att vi elever ska lära oss. Lärarna anpassar utbildningen så att vi ska kunna lära sig så mycket som möjligt. De har en bra känsla och stark inlevelse och de förklarar på olika sätt så man förstår. Stämningen på programmet är jättebra, alla är kompisar och jag trivs väldigt bra.

Funderar du på att välja El är det bra om du vågar lära dig mycket nytt och att du gillar att jobba praktiskt. Ibland måste man också våga misslyckas för att lära sig mer. Det var mer plugg än vad jag förväntat mig, åk 1 var tufft och mycket teori. Nu i åk 2 när jag går inriktningen jag valt, Elteknik, är det mer praktiskt arbete och mer intressant. Det händer också mycket annat roligt på programmet. Vi har varit på olika studieresor; i åk 1 var vi på ett av världens största pappersbruk i Karlstad och gick även och såg Färjestad-Modo på kvällen (kul även om det inte är mitt favoritlag….) Vi fick även en rundtur i Löfbergs lila arena för att se hur hela anläggningen sköts.
I åk 2 och 3 åker vi på hajk i tre dagar där man lär känna varandra lite bättre.

En vanlig skoldag kan se ut så här: På morgonen brukar vi börja med en teorigenomgång. Därefter gör vi praktiskt arbete, det kan vara att vi gör något jobb som behöver utföras här på skolan till exempel sätta upp vägguttag eller en elcentral. Vi arbetar oftast två och två. Arbetet som elektriker är omväxlande och varierande och det tycker jag är roligt.

Min framtid efter att gått ut gymnasiet ser ljus ut, om jag sköter skolan och praktiken bra.
I framtiden skulle jag vilja jobba som serviceelektriker. Det innebär att man åker runt och utför service hos privatpersoner och företag. Jag fick pröva på det under min praktik på Söne El och där fick jag upp mitt intresse för arbetet som serviceelektriker.

Att arbeta med el känns som ett viktigt jobb tycker jag och det kommer även utvecklas och finnas stort behov av elektriker i framtiden. Om man sköter sig i skolan och på praktiken så har man stora chanser att få ett jobb.

Ekonomiprogrammet

Jag är lite nyfiken på Ekonomiprogrammet och söker upp Ronja och Gabriel, som går i årskurs 3 på programmet, för att få veta lite mer. Så här svarar de på mina frågor.

Varför valde ni Ekonomiprogrammet?

Gabriel: Det är kul att man får läsa ämnen som man verkligen är intresserad av. Vi läser förstås svenska, historia, samhällskunskap och alla vanliga ämnen också men nu på gymnasiet får man nya intressanta ämnen. I ettan och tvåan läser alla elever på Ekonomiprogrammet både företagsekonomi och juridik. Inför årskurs 3 väljer man vad man ska inrikta sig på så man behöver inte känna nån stress att välja eftersom man får känna på båda ämnena i årskurs 1 och 2.

Ronja: Jag valde Ekonomi för att det är intressant, Ekonomi är ett brett program och man har många valmöjligheter. Jag vill jobba med något inom företag och juridik, så jag har valt inriktning juridik.

Hur ser en vanlig skoldag ut på EK? Vad är det för skillnader och likheter med åk 9?

Ronja: En vanlig skoldag är oftast mellan klockan 08.00 och16.00. Ibland har vi sovmorgon och ibland slutar vi tidigare. En vanlig dag har vi kanske företagsekonomi, psykologi, matte, idrott och samhällskunskap.

Gabriel: Vissa dagar kan vara längre och andra kortare. Fredagar börjar vi till exempel 09:50. Skillnaden från årskurs 9 är att man har mycket mer eget ansvar.

Ronja: Den största skillnaden från nian är att man får ta mer ansvar för sina studier. Proven kan variera mellan gruppuppgift, seminarium och vanligt skriftligt prov. Man får ta eget ansvar att förbereda sig inför prov och lektioner. Det är inte alltid läraren säger att man har läxa utan man får ta eget ansvar för att plugga. Man får liksom själv bestämma när man har läxa.

Gabriel: Det är viktigt att hänga med på lektionerna och verkligen ägna tiden man är i skolan åt studierna. Då kan man också vara lite ledig på fritiden.

Om alla kompisarna väljer andra program, hur ska jag tänka då?

Ronja: Jag var ensam bland mina kompisar att välja Ekonomiprogrammet. Jag valde det jag själv ville. Välj inte samma som nån annan utan välj det du själv vill jobba med.

Gabriel: Jag kände inte heller nån i klassen innan jag började. Man får helt klart nya kompisar på programmet så välj vad du själv tycker verkar intressant.

Nu vet jag lite mer om Ekonomiprogrammet så jag tackar Ronja och Gabriel för pratstunden!​

Estetiska programmet Bild och form

Bildläraren Camilla Rosén intervjuar eleven Emely Axelsson som går tredje året på Estetiska programmet inriktning bild och form/mode-design.

Hur fick du reda på att linjen fanns?

Eftersom min syster går här på ES-bild i åk 3, kände jag till utbildningen och då även jag alltid tyckt att det varit intressant med bildämnen så följde jag hennes spår när jag skulle välja till gymnasiet. De andra programmen kändes inte aktuella. På DLG Open blev jag jättesugen på att gå på bild och form för att man får skapa och vara kreativ och samtidigt läsa matte och andra gymnasieämnen.

Vad har du för fritidsintressen/vad är du intresserad av?

Jag är intresserad av allt som ingår på programmet, jag ritar och målar på min fritid, är intresserad av att fotografera och jag fastnar ofta i youtube där jag kollar mycket på filmer och är intresserad av hur de klipper till och gör filmer, så jag var lite sugen på att gå på ES media också men jag är samtidigt mer nyfiken på hur man skapar bilder med färger och former i olika tekniker med olika redskap och olika färgtyper.

Extra kul är det att vi fokuserar på just mode och kläder för kläderna som finns i butikerna idag är inte så kreativa, här får man experimentera och skapa på olika sätt, det är kul att lära sig hur man gör… man får lära sig lite grunder och tekniker för hur man ska tänka och sy. Ett annat av mina intressen är drillning, det är jättekul!

Vad vill du lära dig på programmet under de kommande tre åren?

Jag vill jättegärna lära mig hur man syr en massa olika kläder, från klänningar till byxor samt att skissa bättre, att kunna visa hur jag tänker och kunna rita upp olika klädkollektioner i speciella teman, Jag vill också kunna rita i photoshop, med ritplatta kopplat till datorn, det verkar jättehäftigt och ser svårt och coolt ut. Just nu pratar jag mest om bildämnena men det är lika viktigt att satsa på de andra gymnasieämnen för de är lika viktiga för framtiden

ES är studieförberedande hur ser du på detta, är det viktigt för dig?

Förut tänkte jag på Restaurangprogrammet som är yrkesförberedande program, för jag gillar ju att laga mat också, men det känns som om det är lite smalt om man vill ha större valfrihet efter gymnasiet. Om man går på ES som är ett studieförberedande får man läsa samma ämnen som på Samhäll, i stort sett, fast vi läser bildämnen där de läser mer språk till exempel.

Jag tog hellre ett program som är både kul och intressant där jag känner mig glad av att gå till skolan, inte för att jag är skoltrött, men detta ger mig mer energi och då presterar jag bättre i andra ämnen och det är ju jättekul och det har redan visat sig i olika omdömen… =)

Vad skulle du vilja hålla på med i framtiden?

Det vore kul att kunna vara frilansfotograf i andra länder! Att bli känd för något jag gjort, tänk om jag kunde bli någon sorts konstnär… huvudet är fullt av idéer som vill komma ut…. kanske jobba med inredning….. eller tänk att jobba på TV och få göra inredningsprogram,…. eller bildlärare…….

I trean får jag nog veta mer vad jag kan göra…. några som går trean nu har ju tänkt bli tv-spelsdesigner och det verkar också kul..

Hur tycker du att det är att gå på programmet, lektioner, lärare, kompisar med mera?

Alla lärare är helt fantastiska, de är glada och lär ut bra. Lektionerna är lagom långa och schemat är bra, en bra blandning/mix av teori och praktik. Eleverna är avslappnade och man känner sig trygg, alla är snälla och speciellt min klass blev sååå tajta efter bara några veckor =)

Vilka råd skulle du ge dem som ska välja gymnasieprogram i år?

Ta det program som du känner att du vill jobba med och som du blir glad av. Välj inte det som andra säger utan det som DU vill, låt inte andra påverka dig åt fel håll.
Det är ditt val, och om du skulle råka välja fel så är det inte försent att välja om när du kommit hit till DLG… det finns så mycket att välja på.

Estetiska programmet Estetik och media

Medieläraren Christian Andersson intervjuar Olof Ljungren som går på det Estetiska programmet med inriktning Media.

Varför valde du det Estetiska programmet med inriktning Media?
– Jag är väldigt intresserad av foto och film och känner att jag vill ha möjlighet att arbeta med något inom det området i framtiden. Samtidigt vill ha också ha möjligheten att läsa vidare mot en mer teoretisk utbildning om jag vill, därför passar det Estetiska programmet bra för mig!

Hur fick du reda på att programmet fanns?
Jag kollade inte runt bland skolor så mycket utan hade först valt en annan skola i Mariestad där jag bor. Sedan fick jag ett tips av en kompis att jag skulle kolla upp medieinriktningen på DLG pga mitt intresse för film och foto.

Vad har du för fritidsintressen?
Jag tycker mycket om att arbeta med film men tycker också om foto, just nu så tycker jag att fotografi är särskilt intressant. Jag tycker om att arbeta journalistiskt/dokumentärt med foto. Det är framförallt detta jag håller på med på fritiden.

Hur är det att gå på programmet?
Jag tycker att det går bra i skolan, vi har en bra klass med trevliga kompisar. Kurserna är varierade och bra, både karaktärsämnena och de teoretiska. Det är roligt att göra projekt med andra som har samma intressen som jag!

Vad ska man tänka på när man väljer program?
Gör research och titta runt på olika utbildningar och sätt dig in i vad du verkligen vill göra säger Olof Ljungren.
Sedan så det går att ändra i efterhand om man vill. Jag valde hit från en annan skola efter ett år där för att jag inte visste att denna utbildning fanns. Nu trivs jag jättebra på min nya skola!

Är det något annat du tänker på som påverkade ditt val av program?
Jag tycker om att De la Gardiegymnasiet är en stor skola som ger många valmöjligheter och bra förutsättningar för framtiden.  Jag kan välja att både fördjupa mig i det jag är intresserad av och välja kurser som ger en bred behörighet för fortsatta studier, säger Olof.

Efter gymnasiet

Det Estetiska programmet med inriktning media ger en bra möjlighet att vidareutbilda sig till yrken som har anknytning till media till exempel informatör, grafisk formgivare inom tidning och reklam, journalist, fotograf och filmare, art-director med mera.

Kunskapen att kunna kommunicera med bild, text och ljud är mycket viktigt i dagens samhälle berättar Christian Andersson  medielärare.

Han poängterar att det Estetiska programmet inte är ett yrkesinriktat program utan ett högskoleförberedande program som ger en bra grund till vidare studier på universitet. Det har gått elever här som utbildat sig till lärare, sjuksköterskor, journalister och bibliotekarier.

Estetiska programmet Musik

ES är mer än bara musik

– För mig var valet till gymnasiet väldigt lätt och musik har alltid varit nåt jag har hållit på med. Estetiska programmet på DLG har jag hört mycket bra om berättar Alva Lindstedt, tidigare elev på ES Musik. Därför fanns det egentligen inga andra alternativ än ES-musik!

– Jag är intresserad av musik och hade hört mycket gott om det Estetiska programmet på DLG från vänner och kompisar som gått där tidigare. Men jag har ändå varit osäker på vad jag vill jobba med i framtiden. Som det är nu lutar det åt musiklärare.

Valbara kurser

– För att få en bred behörighet passar Estetiska programmet inriktning Musik bra för mig eftersom man får en bra grund för fortsatta studier. Det var min SYV som berättade om systemet med valbara kurser och möjligheterna som finns på programmet. Jag fick klart för mig att man kunde välja till kurser och själv påverka sin utbildning.

Kan bli jurist

Förutom språk kan man som elev på det Estetiska programmet även välja till och fördjupa sig i andra ämnen. Det går att fördjupa sig med olika musikkurser eller att man väljer till några fler teoretiska kurser. Till exempel väljer många att läsa Matematik 2b och Naturkunskap.
– Det har gått elever här som senare utbildat sig till musiklärare, journalist, sjuksköterska och jurist, berättar Mikael Dalemo programansvarig på ES Musik.
Han poängterar att det Estetiska programmet inte är ett yrkesinriktat program utan ett högskoleförberedande program som ger en bra grund till vidare studier på universitet.

ES kräver engagemang

– Många tror att vi på ES har det slappt och bara går runt och flummar. Men så är det absolut inte! Förutom alla vanliga ämnen och kurser så har vi ju även en rad konserter som vi ska repa till och prestera bra på, förklarar Alva Lindstedt. Man måste vara väldigt engagerad för att gå Estetiska programmet, avslutar hon.

Fordons- och transportprogrammet

Jag heter Elin Johansson och går i trean på Fordons- och transportprogrammet inriktning personbil.

Jag valde Fordons- och transportprogrammet för att jag ville gå ett praktiskt program. Jag valde just fordon för att jag alltid har haft ett intresse för bilar. Nu i höst ska jag ut på min första praktikperiod och det ska bli spännande och roligt eftersom jag nu kommer få en insyn på hur det är att jobba på ett företag.

Man kan börja på Fordon även om man inte kan något om att meka med bilar. Man är i skolan för att lära sig. Jag kunde inte så mycket när jag började men nu så vet jag väldigt mycket mer.

Det är en enorm skillnad mellan högstadiet och gymnasiet. När man börjar på De la Gardie så märker man verkligen att lärarna vill att vi ska lära oss så mycket som möjligt och för att alla verkligen ska förstå så förklarar de på olika sätt.

En grej som är väldigt bra med ett praktiskt program är att man oftast får jobb efter studenten. Efter jag tagit studenten så är min plan att jobba som fordonsmekaniker på ett företag. Med den här utbildningen så kan man även jobba med att ta emot kunder, sälja bilar eller bildelar och mycket mer.

Man kan även läsa till de ämnen som behövs för att få en högskolebehörighet.

Hantverksprogrammet

Hej! Jag heter Sara Persson och går andra året på Hantverksprogrammet. Sara Persson, elev på HV

Varför valde du HV?

Jag valde HV för att det var en salig blandning med uppgifter, man får lära sig allt från hår, smink och mode. Man tröttnar inte eftersom man ständigt arbetar med nya uppgifter som är roliga. 

Hur fick du reda på att programmet finns?

Jag fick reda på programmet igenom öppet hus. De hade pyntat så fint med en röd matta vilket gjorde att man kände sig välkommen. Jag kollade senare in på hemsidan och de som hade gått på programmet tyckte att det var en rolig utbildning vilket gjorde att jag sökte in. Jag kan verkligen rekommendera programmet. 

Hur är det att gå på programmet?

Det är en rolig utbildning, man är inte i en lika stor klass vilket gör det till ett mer lugnare klimat. Det är både fokus på praktiska och teoretiska vilket gör att det inte blir för mycket av båda. Gemenskapen är väldigt bra och man kommer närmare klasskamrater och lärare personligt. Lärarna lär ut på ett intressant sätt och inkluderar elever till att göra saker som är svårt. Eleverna får även vara inkluderade i projekt tillsammans. 

Hur tycker du det är med det praktiska arbetet?

Jag tycker personligen om den praktiska biten i utbildningen.Till skillnad ifrån alla andra program gör vi det mesta praktiskt vilket resulterar i att man lär sig ifrån ett annat perspektiv. APL:en gör att man får träna på hur det är att arbeta på arbetsmarknaden, man får ta del av hur det är och vad man gör. På programmet kan man ha sin APL plats vart som helst vilket gör att man kan få praktisera med det man tycker är roligt, vare sig om det är i en klädaffär, salong eller i en sminkaffär. 

Vad behöver man tänka på när man väljer att läsa på HV?

Det blir mycket stående och det är viktigt med hållningen. Tålamod är viktigt för att kunna lära sig. Vara med på lektionerna ifrån start eftersom de första lektioner grundar sig på att man kan fortsätta utveckla sina färdigheter Man kan även behöva träna lite hemma för att repetera. 

Efter gymnasiet

Det finns möjligheter efter gymnasiet att jobba direkt. Jag tänkte jobba något år för att samla ihop till att studera vidare. Arbetsmarknaden behöver många olika individer som har intresset för att arbeta med medmänniskor. Om man visar intresset inom arbetsintervjun kommer det gå strålande bra för framtida jobb. 

Kan man läsa vidare? 

Det missvisande många tror är att man inte kan studera vidare, jo det kan man. Jag har valt högskoleförberedande ämnen som mitt individuella val. Så om man vill studera på hantverksprogrammet men ändå kunna studera vidare eller till något annat går det lika bra. 

Hotell- och turismprogrammet

Erdita, Amanda, Emelie och Emelia berättar om varför de valde Hotell- och turismprogrammet.

Erdita Tmava

Jag valde Hotell och turism för att jag såg det som en stor möjlighet att komma ut i världen och resa. Jag trivs jättebra och har lärt mig ta för mig mycket mer och blivit mer självsäker. I tvåan ska jag välja inriktningen turism för att jag vill bli reseledare. Mitt mål är att bli reseledare och resa mycket och kanske även jobba på något hotell.

Amanda Bjärbo

Jag valde Hotell och turism eftersom jag är en väldigt social människa. Jag visste att man skulle få jobba mycket med att utveckla sina sociala förmågor. Att jobba på ställen där mycket händer är väldigt kul så den branschen passar mig perfekt. Hotell och turism är en linje där man jobbar mycket praktiskt vilket passar mig jättebra. Denna utbildningen hjälper en också att komma ut i världen genom APL. Efter utbildningen vill jag jobba någonstans där jag kan tjäna mycket pengar och bo kollektivt till exempel i Norge. När jag jobbat och sparat pengar ska jag resa och upptäcka världen. På mina resor kan jag då med hjälp av denna utbildning kanske få jobba på olika hotell runt om i världen.

Emelie Jokela

Jag gillar att träffa nya människor, resa och se och prova nya saker. Jag valde denna linjen för att jag vill jobba utomlands med turister eller bli flygvärdinna. Genom denna linjen kan jag få göra sakerna jag gillar och jag kände redan första dagen på programmet att det kändes helt rätt! Jag har fått ett mycket bättre självförtroende och jag vågar prata och ta för mig mycket mer än vad jag vågade förut.

Mina framtidsplaner är att kunna resa och träffa på så många olika kulturer som möjligt.

Emilia Bertilsson

Jag älskar att resa och att träffa nya människor. Jag kommer att välja hotellinriktningen för att jag vill jobba som receptionist på ett hotell. Målet med min utbildning är att komma snabbt ut i arbetslivet efter gymnasiet och att utvecklas som människa. Mina framtidsdrömmar är att jobba som receptionist på ett hotell utomlands eller som hotellchef.

Industritekniska programmet Svets

Simon Ehn och David Johannesson som tagit studenten från Industritekniska programmet inriktning svets berättar om programmet.

Simon Ehn

Jag valde svets för att det verkade vara ett intressant jobb och en bred utbildning där man kan bli mer än svetsare. Man kan jobba som montör, plåtslagare och reparatör inom industrin. Det är ett roligt arbete för det är mycket praktiskt och man får använda händerna och det är mycket problemlösning där man får pröva sig fram och klura en hel del.

Det roligaste med att gå svets är att utföra riktiga arbeten som man har ansvarar för att planera och genomföra så det blir ett bra jobb som kunden blir nöjd med. Det kan vara privatpersoner eller företag som beställer olika jobb, vi har gjort stegar till skorstenar, stolpar, stora eldkorgar mm.

Framtiden ser ljus ut för svetsare, det finns gott om jobb inom industrin och som svetsare är du eftertraktad. Jag skulle vilja jobba som frilansare för då är ingen dag densamma. Jag gillar ett omväxlande arbete, det passar mig bättre än att stå inne i en verkstad hela tiden.

Väljer du industriprogrammet så får du en bred utbildning med bra lärare som är väldigt flexibla och vi samarbetar mycket för att hitta bra lösningar. Det tycker jag är väldigt bra för man känner sig delaktig och bidrar själv som elev till utbildningen. Hade jag gått i nian nu så hade jag valt svets igen, det är ett yrke med en bra stämning och goda medarbetare på företagen vi gör praktik på. Det är bra om du är en kreativ person och gillar att lösa problem.

David Johannesson

Jag tycker det är roligt och spännande att svetsa för man får konstruera och skapa olika saker. Som elev på svets behöver du vara kreativ och inte var rädd för att bli lite skitig ibland. Det finns också möjlighet att ta med egna projekt hemifrån som du kan jobba med i skolan.

Framtiden för inom svetsyrket ser väldigt ljus ut. Det är lätt att få jobb och man är eftertraktad som färdigutbildad svetsare. I framtiden skulle jag vilja ha ett grymt bra svetsjobb och tjäna bra med pengar, kanske också pröva på att jobba utomlands till exempel på en oljerigg.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbetslagsledaren Berith Jonsson intervjuar eleven Klara Bohrén som går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL).

Varför valde du RL?

Jag valde mest för att sedan jag var liten tycker det har varit kul att baka, laga mat . Jag tycker det alltid har varit roligt att få skapa nya saker inom matlagning och bakning och inte alltid använda sig av recept utan få hitta på lite eget och se hur det blir.

När kom du på tanken att söka till RL?

Det var efter jag hade varit på DLG Open under förra året. Jag har även tyckt att arkeolog verkat vara intressant men efter besöket på RL så var jag inne på att det var programmet för mig. Jag fick information under DLG Open passen om att det fanns en lärlingsutbildning inom bageri/konditori och det tyckte jag verkade spännande. Innan jag började här på programmet så trodde jag att man inte skulle få laga så mycket mat själva som vi får göra under våra produktionspass. Jag trodde mer att man skulle få läsa om hur man går tillväga i köket.

Hur tycker du det är med det praktiska arbetet?

Jag tycker det är jättekul att få jobba i produktionen. Jag tycker också det har varit så kul att vi har fått ha flera pass under veckan då andra elever har varit ute på APL. Då fick jag verkligen lära mig många nya saker och fick känna på hur yrket fungerar mer som i verkligheten på ett mycket bättre sätt än om vi bara hade varit en dag i köket.

Vad tycker du är roligast på RL?

Det är framförallt att få jobba i köket. Jag tycker också det är väldigt roligt med hygien och att få lära sig hur det ska vara i köket. Jag har till och med ändrat kylskåpstermometern hemma för att jag har lärt mig hur det ska vara. Det är positivt för mig att få ta del av viktig kunskap som finns inom hygien. Det är är ju jätteviktigt att alla som arbetar med livsmedel håller rätt hygien så man slipper sjukdomar och farliga bakterier som kan ge oss matförgiftningar. Det kan ju bli så att restaurangen eller konditoriet tappar både kunder och gäster.

Vilken inriktning valde du?

Jag valde lärlingsinriktningen inom bageri/konditori. Jag såg på Facebook att flera av man kompisar hade fått sitt besked från antagningen och jag var så orolig att inte jag hade kommit in på det jag helst ville. Jag visste ju att det bara var två stycken platser till utbildningen. Sedan kom beskedet och jag skrek av förväntan. Sprang ut barfota och bara hoppade och skrek när jag såg att jag hade kommit in på mitt förstahandsval. Först tänkte jag inte söka alls eftersom det bara fanns två platser men sedan pratade jag med min SYV om det var någon idé att söka . SYV sade bara till mig att om jag inte söker då finns det ju ingen chans och då slog jag till. Jag kämpade verkligen under sista delen av åk 9 för att nå så högt som möjligt. Det var en kick för mig att verkligen få komma med och se hur ett bageri/konditori fungerar. Jag tror att man lär sig mycket mera på en lärlingsutbildningen än vad man kanske gör i skolan.

Vad tycker du om programmets kurser?

Jag har egentligen aldrig gillat skolan som jag gör nu. Jag tycker mina lärare nu är bra och man får en större gemenskap när man är på ett program. Jag tycker våra kurser är intressanta och viktiga för mig. Jag har inte lust att sitta och göra annat på lektionen utan jag vill verkligen lyckas med mina kurser.

Hur tänker du på att man genom att välja till engelska och svenska så kan man få en grundläggande högskolebehörighet?

Jag tror inte att jag kommer att välja de kurserna just nu utan kanske väljer att läsa de lite senare i framtiden. Just nu vill jag koncentrera mig på kurserna inom min karaktär . Det är ändå bra om det finns elever som vill få med de från utbildningen. Det är bra att vi får möjligheten att läsa till. Vill man inte läsa detta så är det bra att man kan göra det senare på Campus.

Hur tycker du det är att arbeta både praktiskt och teoretiskt i skolan?

Vi har så stora fördelar att få arbeta både praktiskt och teoretiska. Jämför jag med andra program så är det få elever som har det som oss. Det är så kul när man kommer till fredagen och man får arbeta i köket. Vi får använda teoretiska kunskaper som vi har fått under veckan till det praktiska arbetet i slutet av veckan.

Hur ser du på olika inriktningar som vi har på RL?

Vi har färskvaror, delikatess och catering, bageri/konditori, restaurang-kock, servering. Jag tycker det är bra att det finns lite olika utgångar eftersom man är olika som personer. Det är bra att vi på hösten i åk 1 får pröva på lite olika arbetsmoment för att veta vad vi ska välja.

Hur tycker du det är när elever och lärare arbetar tillsammans i produktionen?

Man får en erfarenhet att jobba med olika åldrar och olika yrkeskunskaper. Man får en bättre kontakt med varandra. Jag tycker detta är bra för oss alla i klassen eftersom man mer förstår att man behöver varandra.

Hur ser du på APL?

Det ska bli spännande att komma ut till en arbetsplats och får pröva på hur det är ute i arbetslivet. Det är bra att vi får ha praktik under hösten i åk 1. Nu känner man lärarna lite mera och känner sig mer bekväm inom yrket, man vågar ta mera initiativ vilket gör att det är lättare att gå ut på en APL. APL:en ger en också kontakter som i sin tur kan ge en extraarbete under lov. Man får jobba med att ta reda på sina egna arbetsuppgifter så att de blir gjorda. Jag får ta egna beslut och behöver inte alltid gå till handledaren och fråga. Jag ser fram emot att få jobba extra för att också få mera träning på arbetsmoment inom min bransch. Det ger även ett bra tillgång till att tjäna lite extra pengar. När man visar att man vill och kan då tror jag att det blir lättare att få chansen att få lite extra jobb.

Vad händer efter utbildningen?

När jag har gått ut min utbildning så vill jag gärna fortsätta att jobba för att träna mera på det som jag har lärt mig.

Kan man läsa vidare?

Jag har hört att man kan gå olika KY-utbildningar inom restaurang. Det finns många eftergymnasiala kurser inom mat och dryck. När jag har jobbat några år så kan jag ta gesäll som bagare eller konditor. Men då krävs det att jag har jobbat lite och fått mera livserfarenhet från branschen. Inriktningen inom färskvaror delikatess och catering som är mer riktad mot butik kan man också få ytterligare utbildningar om man som elev sedan blir anställd i någon butik med färskvaror och delikatesser.

Teknikprogrammet

Filip Walfridsson tog studenten 2016 och läser till civilingenjör i maskinteknik på Linköpings Universitet.

Varför valde du att läsa på Teknikprogrammet?
Först och främst för att det är en bred utbildning och jag ville ha många dörrar öppna eftersom jag inte visste vad jag ville plugga till. Då tänkte jag att teknik är kul och att få vara med att utveckla något från grunden lockade mig. Att vara med att utveckla samhället och vara en del att utveckla ny teknik tyckte jag verkade vara häftigt. Teknikprogrammet ger många valmöjligheter om man väljer rätt kurser.

Hade du bestämt dig innan vilken inriktning som du skulle gå?
Nej, det gjorde jag inte utan väntade till tvåan att välja inriktning för att känna på det första året. Jag valde inriktningen teknikvetenskap för att den bredaste av inriktningarna och som öppnar flest dörrar till universitet/högskola. För mig hade även design och produktutveckling passat bra för att det är kul med kedjan från idé till färdig produkt. Det är något som vi testat på på universitetet också. Jag har även fått nytta av mina erfarenheter som jag fick i Ung Företagsamhet.

Vad tyckte du det bästa med Teknikprogrammet var?
Jag tyckte det bästa var att vi fick vara med och påverka utbildningen mycket. Elever och lärare på De la Gardie Norra har en bra gemenskap och det är en bra lärmiljö.

Vad har du för framtidsplaner?
Nu ska jag plugga i fem år. Det börjar med tre generella år som är samma för alla civilingejörsutbildningar. Sen fån man inrikta sig på en master mot t.ex. industriell ekonomi, design eller CAD. Ett drömyrke vore att få bli produktutvecklare, men jag valde maskin för att även det är en bred utbildning.

Har du några tips till blivande elever på Teknikprogrammet?
Välj någonting som du tycker är roligt eftersom om man tycker att någonting är kul är det lättare att bli bra på det. Gå inte efter vad kompisar väljer utan välj utifrån intresse. Dom gamla kompisarna har man ju kvar och det är kul att träffa nya personer.

Är det något du vill tillägga?
We Love Teknik <3

VVS- och fastighetsprogrammet

Jag heter Fredrik Eriksson och går tredje året på VVS- och Fastighetsprogrammet inriktning VVS. Jag valde VVS för att jag ville utbilda mig till ett praktiskt yrke.
På vårt program får man jobba mycket självständigt, ta eget ansvar och vara en problemlösare. Man får testa på arbetslivet när man är på ute på praktik vilket även kan leda till jobb på lov och efter avslutade studier.

Chansen att få jobb efter gymnasietiden är mycket hög.

Programmet innebär inte så mycket teori och därför inte så mycket läxor och prov. Skoldagarna består till stor del av praktiskt arbete. Eftersom klasserna på VVS- och fastighetsprogrammet är små, så blir sammanhållningen i klasserna bra.

Efter studierna på gymnasiet kan man även läsa vidare på yrkeshögskolor inom VVS-branschen. Om man vill kan man läsa in högskolebehörigheten under sin tid på DLG.

Maja Göransson i BF16 valde BF

Jag valde Barn- och fritidsprogrammet för att jag älskar att jobba med barn och vill ha möjlighet att arbeta med dem efter gymnasiet. Då jag vill läsa vidare till idrottslärare efter gymnasiet tänkte jag att programmet ger en bra grund att bygga vidare på eftersom man får lära sig mycket inom idrott och hälsa och inom ledarskap. Dessutom kändes det roligt att man får göra praktik under utbildningen så att det inte bara blir teori. I 9:an besökte jag programmet på DLG Open och var även med på en besöksdag. Efter de här besöken visste jag att Barn- och fritidsprogrammet var rätt program för mig och att jag får med mig det jag behöver för framtiden.

Hur har du det idag?

Det känns jättebra. Jag går i en jättego klass som har bra sammanhållning. Jag tror att detta framförallt beror på att vi alla är sociala och vill arbeta med människor. Programmet är kanske lite mer teoretiskt än vad jag trodde från början men det kommer att bli mer praktik och mer kurser som har med programmet att göra i år 2 och 3. Jag längtar!

APL

Jag har precis gjort klart min första praktikperiod (APL) på gymnasiet. Det har varit helt fantastiskt, den klart bästa praktik jag någonsin har haft. Jag fick möjlighet att vara på en skola och följa en idrottslärare som har elever i år 1-6 under en vecka. Att få ha praktik under gymnasiet ger en jättebra bild av det man läser och man får som elev en känsla av ifall det är rätt. Möjligheten finns att välja något annat nästa APL-period som har med programmet att göra.

Efter gymnasiet

Mitt mål är att utbilda mig till idrottslärare men förmodligen kommer jag först att arbeta något år efter studenten.

Gabriel Alteryd i BF16 valde BF

Jag valde Barn- och fritidsprogrammet för att jag vill ha ett jobb där jag får arbeta med människor i framtiden. Jag tycker BF-programmet är ett bra program och det finns många möjligheter till olika sorters jobb i framtiden.

Hur har du det idag?

Hittills har det varit förvånansvärt bra, jag är positivt överraskad! Vi har intressanta ämnen och även bra lärare.

Vi har en ny rolig kurs som vi läser under första året på programmet. Den heter ”Människors miljöer” och handlar om hur vi lever och hur miljön påverkar oss.

Utöver alla kurser som ingår i år 1 har jag även en kurs som heter idrott specialisering med inriktning på bandy. Denna kurs ligger under Individuellt val så vi tränar måndagar och onsdagar och missar på så sätt inga lektioner utan får några extra lektionstimmar, men det är det värt!

APL

Jag tycker det är bra för oss elever att få möjlighet att komma ut på arbetsplatser som t.ex. förskola, högstadieskolor, idrottsanläggningar. Man väljer inriktning på programmet under första året, Pedagogiskt arbete eller Fritid och hälsa. Detta gör man innan jullovet så det kan vara bra att testa på någon av inriktningarna för att bli mer säker på vad man ska välja.
Jag var på Djurgårdens förskola och tyckte det var jätteroligt att få vara med mindre barn som var väldigt uppmärksamma och lekfulla. Dessutom valde jag att göra min praktik på en förskola för jag var osäker på om jag ville gå fritidsinriktningen eller den pedagogiska. Förmodligen kommer jag att välja fritidsinriktningen fast jag trivdes jättebra på förskolan.

Efter gymnasiet

Just nu har jag inga speciella planer på något direkt jobb men jag vill arbeta med människor på något sätt i framtiden.