Bild och formgivning

Vill du jobba med design, mönster, dataspelsgrafik, foto, färg och form i framtiden? Gillar du att teckna och måla både med penna och digitala verktyg? Vill du dessutom få en bred behörighet till såväl konst- och designutbildningar som utbildningar inom samhällsvetenskap och humaniora? Då är inriktningen bild- och formgivning med designprofil helt rätt för dig.

ES Bild & formgivning

I grundkurserna får du lära dig såväl traditionella konstnärliga tekniker som teckning, målning och skulptur som hur man arbetar med datorprogram som används inom många av dagens kreativa yrken. Stor vikt läggs vid teckning och skissteknik eftersom detta är något du kommer att ha stor nytta av i fördjupningskurserna.

Inom programmet har du möjlighet att välja en fördjupning inom design. Här kommer du att få jobba kreativt och konstnärligt med design och illustrationer, att skapa mönster till t.ex. tyger och tapeter, sy och sy om kläder, skapa karaktärer och miljöer till dataspel, skapa accessoarer, och mycket mer. Dina arbeten dokumenteras i en digital portfolio som du kan använda när du söker högre utbildningar.
Du får ofta arbeta i projektform från idé till färdig produkt på samma sätt som i branschen, och våra kunniga och inspirerande lärare hjälper dig att utvecklas i ditt skapande. Under dina tre år på estetiska programmet får du möjlighet att visa upp dina arbeten på olika utställningar och event.

Tre år på ES bild och formgivning ger dig möjligheten att besöka riktigt bra och intressanta utställningar och träffa yrkesverksamma inom områdena konst och design. Det ökar din medvetenhet om hur konst och design samverkar med omvärlden och utvecklar din kreativitet och analysförmåga.

På Estetiska programmet läser du också många teoretiska kurser som förbereder dig för högskolestudier inom ett bredare område än enbart karaktärsämnena. I de gymnasiegemensamma ämnena arbetar vi mycket med att utveckla och fördjupa läsförståelsen, träna det vetenskapliga skrivandet samt att analysera och kritiskt granska företeelser inom många olika områden. Allt för att du ska känna att du är förberedd för högskolan oavsett om du väljer att läsa vidare inom ditt karaktärsämne eller inom något annat. Några exempel på högskoleutbildningar du blir behörig till efter Estetiska programmet är jurist, journalist, polis och olika lärarutbildningar. Som programfördjupning kan du välja kurserna Matematik 2b och Naturkunskap 2 om du vill bredda dig ytterligare. Då blir du även behörig till utbildningar som till exempel sjuksköterska, socionom, landskapsingenjör och personalvetare.

Programblad med poängplan

Programblad med poängplan ES Bild- och formgivning 19/20