Gymnasiesärskolan

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se.

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Gymnasiesärskolan

Vi erbjuder dig en omväxlande och intressant utbildning utifrån dina intressen. Vi varvar teori, praktiskt arbete och arbetsplatsförlagt lärande/praktik under dina 4 år hos oss.

Gymnasiesärskolan

Du får möjlighet att studera i fräscha, ändamålsenliga lokaler. Vi arbetar mycket med digitala verktyg och varje elev har sin egen dator. Din personliga och sociala utveckling är viktig för oss och vi arbetar för att du ska få bästa möjliga förberedelse inför vuxenlivet. Din utbildning kommer innehålla både praktiskt arbete, teori och arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Filmer

Gymnasiesärskolan – Nationella programmen

Gymnasiesärskolan – Individuella programmet

Hantverk och produktion

Gillar du att jobba praktiskt och tillverka saker? Då är programmet Hantverk och produktion något för dig. Här deltar du i processen från idé till färdig produkt och under din utbildning får du fördjupade kunskaper i produktionsprocessen.

Du kommer även att jobba utifrån kunds beställning där det du tillverkar säljs och levereras till kund. Undervisningen är anpassad utifrån dina förutsättningar och du får ständigt nya utmaningar inom hantverk och produktion.

Du får även lära dig hantera olika typer av verktyg och maskiner samt arbeta med olika material. I gymnasiesärskolearbetet knyter du samman allt du lärt dig under utbildningen där du exempelvis designar och tillverkar en egen produkt. Genom det individuella valet har du möjlighet att bredda din utbildning med en kurs inom fastighetsskötsel eller vård och omsorg. Under din utbildning här på hantverk och produktionsprogrammet kommer du att erbjudas minst 22 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Tänkbara arbetsuppgifter efter avslutad utbildning

 • Tillverkningsindustri
 • Bygghandel
 • Vaktmästeri

Programblad med poängplan

Programblad Hantverk och produktion 18/19

Hotell, restaurang och bageri

Är du intresserad av matlagning och bakning? Är du serviceinriktad och gillar att samarbeta med andra människor? Då är Hotell, restaurang och bageriprogrammet det rätta programmet för dig! Här får du bland annat lära dig grundläggande metoder i matlagning, bageri, konditori och servering. Du lär dig om hantering av färskvaror och livsmedel, och stor vikt läggs på lokalvård och personlig hygien.

Programmet driver en restaurang där du lär dig att planera och komponera god mat från grunden. I ämnet bageri och konditorikunskap får du kunskaper om hur du tillverkar bröd, bakverk och konditorivaror.

I vår caféverksamhet lägger vi stor vikt på försäljning och service. Här säljer vi bland annat våra egenproducerade bröd och bakverk.

Genom det individuella valet har du möjlighet att bredda din utbildning med en kurs inom fastighetsskötsel eller vård och omsorg.

Inom programmet genomförs flertalet arbetsuppgifter i samverkan med andra. Utbildningen ska därför utveckla din förmåga, både att samarbeta och att arbeta självständigt. I utbildningen ingår minst 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Tänkbara arbetsuppgifter efter avslutad utbildning

 • Caféverksamhet
 • Bageri
 • Restaurang
 • Skolkök
 • Handel

Programblad med poängplan

 

Programblad Hotell, restaurang och bageri 18/19

Individuella programmet

Individuella programmet väljer du som inte kan följa ett nationellt program och vill utvecklas utifrån din egen förmåga i ett lagom tempo. Inom det individuella programmet läser alla elever följande ämnesområden:

 • Estetisk verksamhet
 • Hem och konsumentkunskap Idrott och hälsa
 • Individ och samhälle
 • Natur och miljö
 • Språk och kommunikation

Språk och kommunikation – Grund

Den här fördjupningen är för dig som vill arbeta med kommunikation med hjälp av kroppsspråk, bilder, tecken, tal eller skrift. Vi lägger också stor vikt vid att utveckla din fysik och dina praktiska förmågor inom övriga ämnesområdena med arbete i bland annat kök och närmiljön. I den estetiska verksamheten ges möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor.

Språk och kommunikation – Fördjupning

För dig som är intresserad av att utveckla din kommunikationsförmåga tillsammans med andra och individuellt finns denna fördjupning. Du ges möjlighet att använda digital teknik och andra hjälpmedel för att utveckla förmågan att kommunicera. Du kommer att få utlopp för tankar och känslor genom språk, bild och musik.

Natur och miljö

För dig som är intresserad av natur och miljö finns denna fördjupning. Här får du möjlighet att arbeta ute i naturen och undersöka och arbeta praktiskt med miljöarbete i ditt närområde.

Programblad med poängplan

Programblad Individuellt program 18/19

 

 

Gymnasiesärskolan – Nationella programmen

Gymnasiesärskolan – Individuella programmet

Karta

Visa större karta