Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program för dig som vill skapa, vara kreativ, få utlopp för din fantasi och framförallt tycker om att jobba med människor. I programmets två inriktningar så ingår både praktiska och teoretiska kurser samt APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Hantverksprogrammet

På Hantverksprogrammet så kommer du att utbildas i många olika moment som till exempel rådgivning, kundbemötande, företagskunnande, service och försäljning, kassahantering samt kundbokningar.  I programmets egna verksamhet, Salong de la Gardie färdighetstränar du på dina förmågor. Du ges även möjlighet att läsa för en grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Inriktning hår- och makeupstylist profil spa

Inriktningen passar dig som har ett intresse i styling, mode, kläder, färg och form samt är intresserad av att arbeta med människor och deras välbefinnande. Du kommer under utbildningen att läsa kurser både inom styling och spa. Moment som ingår är bland annat fest make-up, tema make-up, håruppsättningar, flättekniker, fransförlängning, ansiktsbehandlingar, färgning av fransar och bryn samt massage av olika slag. I programmets egna verksamhet, Salong de la Gardie kommer du att få färdighetsträna dina förmågor och utveckla ett proffesionellt yrkesutövande. Vårt mål är att ge dig en bred utbildning inom stylist och spa så du ska känna dig kunnig, trygg och väl förberedd för yrket efter avslutad examen. Efter examen har du stora möjligheter att få arbete inom handels, spaverksamheter, events och salonger. Du har även en bra grund till att vidareutbilda dig inom olika märken eller andra utbildningar inom styling och spa.

Inriktning frisör (lärling)

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode, människor och skönhet? Då är utbildning till frisör något för dig! En frisör arbetar med många olika hantverkstekniker såsom klippning, färgning, festfrisyrer, uppsättningar, strukturförändrande behandlingar med mera.

Hos oss läser du till frisör som lärling. Det innebär att du som elev är på en arbetsplats minst hälften av din utbildningstid. Skolan ansvarar för att ordna en godkänd arbetsplats där du genomför din arbetsplatsförlagda utbildningsdel.

Är du dessutom ansvarsfull, driven och företagsam så passar denna utbildning och dess upplägg dig som elev ypperligt. Utbildningen kräver mycket eget ansvar kring ditt lärande, men självklart med stöd av skolans lärare och din handledare på arbetsplatsen. Den skolförlagda utbildningsdelen samläses med övriga elever på programmet och du får dessutom salongspraktisera i programmets egna verksamhet, Salong de la Gardie.

Efter examen från programmet följer färdigutbildning på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Gesällprovet utgör din examen i utbildningen och ska visa att du har kunskaper och färdigheter som är tillräckliga för att kunna utöva frisöryrket.

Att tänka på inför val av Hantverksprogrammet

Du bör vara intresserad av att möta många människor, vara serviceinriktad och ha en positiv människosyn. Du bör ha en god fysik för att klara av utbildningens praktiska moment och du bör heller inte ha problem med eksem, allergier eller annan överkänslighet.

Programplan med poängplan

Programblad med poängplan 20/21