Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram för dig som är utåtriktad, flexibel och gillar när det är full fart. Programmet ger kunskaper om resmål, resvägar, marknadsföring och försäljning. Företagande och entreprenörskap är också viktiga inslag i utbildningen.

HT

 

Inriktningar

Turism och resor

Inriktningen Turism och resor är för dig som vill arbeta med planering av resor och aktiviteter. Inriktningen kan leda till arbete som guide, aktivitetsvärd, säljare eller informatör. Arbete inom turism ställer stora krav på språkkunskaper. Du får, förutom fördjupade kunskaper i engelska, även läsa moderna språk under minst ett år. En del av studierna sker också i form av APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Hotell och konferens

Inriktning Hotell och konferens passar dig som vill arbeta med kundbemötande och det goda värdskapet. Du kan till exempel planera och genomföra konferenser tillsammans med våra kunder. Du får också möjlighet att delta och arbeta backstage på olika evenemang bland annat på Spar- banken Lidköping Arena. Inriktningen kan leda till arbete inom reception, event och evenemang både i Sverige och utomlands.

Efter utbildningen

Programmet anger yrkesområden snarare än specifika yrken. Bland dessa yrkesområden finns bokning och försäljning. Andra tydliga branscher är turistinformation och turistbyråer. Guide och reseledare är populära yrken som ligger inom programmets område, men branschen ställer stora krav på både arbetslivserfarenhet och livserfarenhet. Programmet ger en god grund för yrken inom dessa områden.

Exempel på yrken efter inriktning Turism och resor:

  • Bokning och försäljning
  • Guide
  • Reseledare
  • Turistinformatör

Exempel på yrken efter inriktning Hotell och konferens:

  • Frontoffice —Receptionist
  • Våningsservice — Husfru
  • Konferens och evenemang —Konferensvärd

Även om programmet syftar till yrken inom dessa områden finns det goda möjligheter till vidare utbildning inom både yrkeshögskola och universitet. För grundläggande behörighet behöver eleven förutom yrkesexamen ha lägst betyget E i kurserna Svenska 2/Svenska 2 som andraspråk och Svenska 3/Svenska 3 som andraspråk. Detta kan man läsa som individuellt val. Engelska 6 ingår i programmet.

Vill du studera vidare finns spetsutbildningar och yrkeshögskola. Som elev på yrkesprogram har du möjlighet att genom individuellt val eller utökat program uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Programplan med poängplan

Programblad med poängplan 20/21