Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med mat och dryck. Med fokus på bra råvaror och hantverksmässig hantering lär du dig att planera, komponera och laga till måltider, servera eller skapa bageri- och konditoriprodukter.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Utbildningen riktar sig till dig som vill utveckla dina kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori, färskvaror och delikatesser. I vårt moderna restaurangkök och i vår externa restaurang, Hyllan, får du lära dig yrket från grunden upp till en mera avancerad nivå. Inom utbildningen står måltiden i centrum vilket innebär att du får ökad kunskap om livsmedel, matlagning och servering. I utbildningen får du läsa kurser som omfattar livsmedels och näringskunskap, specialkoster, livsmedelshygien, ansvarsfull alkoholservering, drycker, barteknik, med flera.

Du kommer att vara på APL, arbetsplatsförlagt lärande, under minst 15 veckor av din utbildningstid. Där kommer du att få pröva på det praktiska arbetet i branschen. Praktikveckorna genomförs på restauranger, i matbutiker och i bageri/konditori.

Inom servicebranschen är det viktigt att man kan kommunicera med kollegor och gäster på ett serviceinriktat sätt vilket betyder att du bör vara kreativ, ha lätt för att samarbeta samt bidra till god kamratanda.

Efter avslutade studier kan du arbeta inom restaurang i kök eller servering, som bartender, i bageri, med försäljning av livsmedel eller som matinformatör. Du har även möjlighet att vidareutbilda dig på yrkeshögskola till sommelier, måltidskreatör, arbetsledare inom olika måltidsverksamheter.

Du som elev på yrkesprogram har möjlighet att genom individuellt val och utökat program uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Valet till de olika inriktningarna genomförs under år 1 förutom valet till bageri/konditori som sker i årskurs 9 genom att du redan då söker en lärlingsplats.

Inriktningar

Bageri och konditori (lärling)

I samarbete med bageri- och konditoribranschen får du kunskap om hur du bakar bröd, bakverk, konditorivaror och konfekt. Du genomför din utbildning till största delen på ett välsorterat bageri och konditori.

Färskvaror, delikatess och catering

Färskvaror, delikatesser och catering är en inriktning som genomförs dels på skolan men även i någon av våra välsorterade matbutiker. I samarbete med branschen får du kunskap i att hantera färskvaror och delikatesser samt tillaga rätter som passar verksamheten. Du får även lära dig att marknadsföra och presentera olika livsmedel samt ge förslag på olika kombinationer av mat och dryck samt möta kunder och gäster på ett positivt och lyhört sätt utifrån olika servicesituationer.

Kök och servering

Inriktningarna kök och servering genomförs i programmets egen restaurang. Du får kunskap om det mesta inom det kalla och varma köket samt servering och servicekunskap. I detta ingår att utifrån bra råvaror planera och komponera menyer som sedan tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar dina kunskaper inom mat och dryck och får förutsättning att skapa en gastronomisk helhet. I restaurangen är det högt tempo vilket innebär att du bör vara flexibel och stresstålig.

Programplan med poängplan

Programblad med poängplan 18/19