Vaccin mot covid-19 på skoltid

I mitten av september beslutade Folkhälsomyndigheten att 12 till 15-åringar ska erbjudas vaccin mot covid-19

Nu erbjuds alla 12 till 15-åringar på Lidköpings kommuns grundskolor vaccination mot covid-19 på skoltid. Vaccinationerna kommer genomföras under vecka 42 och vecka 43. Vaccinationen är möjlig tack vare ett samarbete mellan Barn & skola och Västra Götalandsregionen, genom de lokala vårdcentralerna.

Elever på vissa högstadieskolor kommer tillsammans med personal från skolan att gå till en närliggande vaccinationsmottagning under skoldagen medan det på övriga skolor kommer ut vaccinatörer från vårdcentralerna i kommunen till skolan.

bild som visar två vaccinerade personer

Det ska kännas tryggt

Oavsett om man får sin vaccinationsspruta på skolan eller på en vaccinationsmottagning så kommer det finnas personal som eleverna känner från skolan tillgänglig. Det ska kännas tryggt för eleverna när de ska få sin vaccinationsspruta. Dos 2 ges fem veckor senare på samma sätt och av samma vaccinatör säger Gustav Grunselius, Barn- och elevhälsochef, Lidköpings kommun.

För att bli vaccinerad under skoltid måste en elev först ha lämnat in en hälsodeklaration och en samtyckesblankett undertecknad av samtliga vårdnadshavare.

Samtycke och hälsodeklaration ska vara inlämnade till skolan senast den 11 oktober för att elev ska kunna få vaccination.

Eleven måste ha fyllt 12 år senast på aktuell vaccinationsdag för att kunna få sprutan i skolan. Har eleven inte åldern inne eller inte är närvarande under aktuellt vaccinationstillfälle så hänvisas istället till 1177 för att boka vaccinationstillfälle vid en annan lämplig tidpunkt.

Vaccin på lika villkor

I skolan erbjuds alla barn vaccin på lika villkor. Västra Götalandsregionen vill nå alla med ett erbjudande om vaccination. Genom att erbjuda vaccination på skoltid till alla våra elever mellan 12-15 år ökar möjligheterna till en jämlik vård. Nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen att bli vaccinerad, både för sin egen skull och för samhällets skull avslutar Gustav Grunselius.

Frågor och svar (FAQ)

Frågor och svar (FAQ) covid-19 och vaccination av 12-15-åringar - Barn & Skola

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: