Farligt avfall

Stäng

Kontakta oss

Ring 0510-77 00 00, faxa 0510-77 03 40 eller e-posta till kommun@lidkoping.se

Lidköpings kommun
Skaragatan 8
531 88 Lidköping vid Vänern

När vårt Kontaktcenter är stängt kan du nå Lidköpings kommun via något av våra journummer.

Tyck till om kommunen (lämna synpunkt, klagomål, felanmälan, ställ en fråga)

Det är särskilt viktigt att vi inte lägger så kallat farligt avfall i det vanliga sopkärlet. Farligt avfall måste tas om hand på särskilda sätt så att det inte hamnar farliga ämnen i naturen.

Glödlampor

Som farligt avfall räknas bland annat batterier, kemikalier, elektronik, ljuskällor (exempelvis lysrör, glödlampor och lågenergilampor), färgrester, lack, förtunningsmedel, lim, bekämpningsmedel, oljerester, oljefilter, syror och frätande ämnen, sprayburkar, fotovätskor, termometrar och läkemedelsrester. Sortera alltid ut dessa miljö- och hälsofarliga artiklar, märk dem och lämna till återvinningscentralen vid Kartåsen eller i vissa fall inköpsstället.

Läkemedel

Läkemedel lämnar du in på ett apotek.

Samlaren för batterier, ljuskällor och småeletronik

För vissa sorters farligt avfall har Lidköpings kommun ett samarbete med några livsmedelsbutiker. Behållaren ”Samlaren” finns på Coop Extra, ICA Kvantum Hjertberg, ICA Supermarket Margretelund, Hemköp och Ica Nära Gunnarssons i Vinninga. I Samlaren kan du lämna ljuskällor (glödlampor och olika sorters lågenergilampor), batterier och småelektronik som till exempel mobiltelefoner, eltandborstar och rakapparater. Passa på att ta med din förbrukade mobiltelefon när du ska åka och handla, så att det värdefulla materialet kan tas om hand och återvinnas.

Hålen i Samlaren är tio centimeter i diameter. Övriga sorters farligt avfall, och sådant som inte får plats i Samlaren, lämnar du på Kartåsens avfallsanläggning.

Kyl- och frysskåp

Kyl och frysskåp klassas också som farligt avfall och kan lämnas till Kartåsens avfallsanläggning utan kostnad. Vi tar hand om freonet och återvinner vissa delar. Hushåll lämnar gratis, och för verksamhetsavfall tas en avgift ut.

Tyck till om kommunen

Beröm, felanmäl, fråga, ge förslag eller lämna ett klagomål.

Tyck till om kommunen