Öppettider på Kartåsen
Ordinarie Öppettider
Måndag – torsdag: 07:00–19:00*
Fredag: 07:00–17:00
Lördag: 08:00–15:00
Söndag: STÄNGT
*Under perioden 1 nov – 31 mars är ordinarie öppettider 07:00 – 19:00
Under perioden 1 april – 31 oktober är ordinarie öppettider 07:00 – 20:00
Återbruket är en speciell avdelning där du kan lämna saker som är för fina för att slängas. Återbruket har samma öppettider som övriga Kartåsen. Läs mer om Återbruket
Detta kan du lämna på Kartåsen
Är du företagare, läs mer under För dig som företagare.
Du som privatperson lämnar gratis på Kartåsens avfallsanläggning.
Återbruket
Här kan du lämna saker som du tycker är för fina för att slänga, till exempel möbler, leksaker och heminredning.
Farligt avfall
Som farligt avfall räknas bland annat batterier, kemikalier, elektronik, ljuskällor (exempelvis lysrör, glödlampor och lågenergilampor), färgrester, lack, förtunningsmedel, lim, bekämpningsmedel, oljerester, oljefilter, syror och frätande ämnen, sprayburkar, fotovätskor, termometrar och läkemedelsrester. Batterier kan även vara till exempel bilbatterier, båtbatterier och MC-batterier. Elektronik kan vara till exempel dator, bildskärm, tv-apparat, hårtork, lampfot, video, dammsugare och mikrovågsugn.
Tänk på att läkemedel inte räknas som farligt avfall. Läkemedel lämnar du in på ett apotek.
Grenar och ris
Till exempel trädgårdsavfall, grenar, kvistar och julgranar.
Vitvaror
Räknas också som farligt avfall men finns på en särskild avdelning. Exempel: Kylskåp, frysbox, spis, mikrovågsugn och AC-anläggning.
Förpackningar
Här finns containrar för förpackningar av glas, metall, plast och papper, samt för tidningar.
Grovavfall
Sist finns sorteringsrampen för grovavfall. Där kan du lämna följande:
- Kompost: Trädgårdsavfall.
- Soffor och sängbottnar (som är obrukbara och inte kan återanvändas).
- Wellpapp
- Metall (ej förpackningar): Metallsaker som inte är förpackningar, till exempel cyklar, diskbänkar, kastruller, stekpannor och järn.
- Brännbart: Till exempel större plastdetaljer, gummi och cykeldäck.
- Inert material: Porslin, tegel, grus och sten.
- Isolering och planglas: Isolering, fönsterglas, bilrutor och speglar.
- Trä: Plank, målat trä, spånskivor, parkett och trämöbler som inte är impregnerade.
- Gipsskivor: Rena gipsskivor. Det är okej om där finns enstaka skruvar eller lite tapet eller färg.
- Fönster och dörrar med glas
- Tryckimpregnerat: Till exempel trädgårdsmöbler.
- Däck på fälg: Metallen är värdefull och finansierar vår hanteringen av däck. Vi tar följaktligen INTE emot däck utan fälg, det är ett producentansvar och de lämnas istället hos återförsäljaren.
Avgiftsbelagt avfall
(Räknas inte som hushållens grovavfall)
- Slipers
- Asbest
- Blåbetong
- Eternit
- Tryckimpregnerat trä
kontakta personalen för pris och avlämningsplats.
Packlista för Kartåsens återvinningscentral
Packlista för sorteringsrampen grovavfall
Panta med expressfart
Nu finns pantautomaten Pantamera Express på Kartåsens återvinningscentral. Pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, tömmer man hela påsen/säcken med pant ner i ett fack.
På bara ett par minuter sorterar och räknar automaten ett hundratal förpackningar. När det är klart väljer du hur du vill få panten utbetald – som betalcheck att handla för i din mataffär (alla utom Netto och Lidl) , insatt på ett bankkonto via ett Paypal-konto – eller om du vill skänka pengarna till Barncancerfonden.
Ett sätt att öka tillgängligheten
Med Pantamera Express ökar möjligheten att återvinna pant på bästa sätt. Förhoppningen är att fler kommer att panta mera nu när det blir möjligt att panta samtidigt som man återvinner annat avfall.
Pantamera arbetar aktivt för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Man arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Mer information, om exempelvis betalcheckarna, finns på Pantamera.nu
Återbruket
Återbruket ligger på Kartåsens avfallsanläggning. Till Återbruket är du välkommen att lämna saker som är ”för fina för att slänga”. Passa på att lämna saker där när du ändå ska till Kartåsen och lämna avfall.
De saker som lämnas till Återbruket hämtas sedan av våra samarbetsorganisationer, som säljer sakerna så att de kan återbrukas av någon annan. Organisationerna arbetar med välgörenhet, idrott eller andra sociala projekt. Genom att lämna saker till Återbruket gör du därför inte bara en insats för vår miljö, utan du gör även en social insats.
Du kan inte hämta eller köpa saker direkt på Återbruket. Alla stölder polisanmäls.
Samlaren
Samlaren för batterier, ljuskällor och småeletronik
För vissa sorters farligt avfall har Lidköpings kommun ett samarbete med några livsmedelsbutiker. Behållaren ”Samlaren” finns på Coop Extra, ICA Kvantum Hjertberg, ICA Supermarket Margretelund, Hemköp och Ica Nära Gunnarssons i Vinninga. I Samlaren kan du lämna ljuskällor (glödlampor och olika sorters lågenergilampor), batterier och småelektronik som till exempel mobiltelefoner, eltandborstar och rakapparater. Passa på att ta med din förbrukade mobiltelefon när du ska åka och handla, så att det värdefulla materialet kan tas om hand och återvinnas.
Hålen i Samlaren är tio centimeter i diameter. Övriga sorters farligt avfall, och sådant som inte får plats i Samlaren, lämnar du på Kartåsens avfallsanläggning.
Ordinarie Öppettider
Måndag – torsdag: 07:00–19:00*
Fredag: 07:00–17:00
Lördag: 08:00–15:00
Söndag: STÄNGT
*Under perioden 1 nov – 31 mars är ordinarie öppettider 07:00 – 19:00
Under perioden 1 april – 31 oktober är ordinarie öppettider 07:00 – 20:00
Återbruket är en speciell avdelning där du kan lämna saker som är för fina för att slängas. Återbruket har samma öppettider som övriga Kartåsen. Läs mer om Återbruket