Så läser du av din vattenmätare
Mätarställning (pil 1 i bilden)
Här läser du av den förbrukade vattenmängden.
Mätarnummer (finns på locket på vattenmätaren)
Mätarnumret är mätarens identifikationsnummer som registreras på kunden och läggs in i vår databas. Mätarnumret används för att registrera byten och avläsningar.
Flödesvisare (pil 2 i bilden)
Hjulet visar om vatten flödar genom vattenmätaren. Om visaren snurrar trots att alla kranar i fastigheten är stängda, kan det vara läckage någonstans. En vanlig orsak är en läckande toalettstol.
Inför byte av vattenmätare
Du får ett brev från oss när det är dags att byta vattenmätare. I brevet får du veta tidpunkten för bytet och vad du ska tänka på innan. Inför bytet, tänk på att:
- Kontrollera att det är fritt tillträde till mätaren och att mätarplatsen är tillgänglig.
- Platsen bör vara upplyst.
- Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att avstängningsventilen fungerar, det vill säga att den stänger helt. Avstängningsventilen sitter innan mätaren på inkommande vattenledning. Om ventilen inte stänger kommer det att läcka ut vatten på golvet vid mätarbytet. För att enklast kontrollera att avstängningsventilen fungerar, stäng ventilen närmast före vattenmätaren. När den är helt stängd öppnar du en kran i fastigheten. Om det inte kommer något vatten i kranen och kugghjulen på din mätare står still, fungerar din avstängningsventil som den ska. Om avstängningsventilen inte fungerar, kontakta en VVS-installatör för åtgärd. Avstängningsventilen måste lagas innan vi kan byta vattenmätaren.
- Om du har en avstängningsventil av typ LK 580 är ventil och konsol inte längre godkända (se bild nedan). De måste då bytas ut innan vi kan komma och byta vattenmätare.
- Vattnet kommer att vara avstängt i fastigheten medan arbetet pågår.
- Någon måste vara hemma under vårt besök. Vi går inte in med utlagda nycklar eller liknande.
Bytet av vattenmätare är gratis. Men om du inte är hemma vid den föreslagna tiden och inte har meddelat oss detta, debiterar vi en avgift på 735 kronor. I brevet står ett telefonnummer som du kan ringa om den föreslagna tiden inte passar och du vill byta tid.
Godkänd konsol och avstängningsventil
Korrekt installation med fast monterad backventil
Inte godkänd konsol och avstängningsventil, typ LK 580
LK580-konsolen kännetecknas av runda svarta ventiler med en skruv ovanpå. Dessa ventiler tenderar att bli instabila med tiden. Vid hantering kan ventilen flyga av och orsaka vattenskador i fastigheten. Det är du som fastighetsägare som äger mätarkonsol med avstängningsventiler och kopplingar före och efter vattenmätaren. Du behöver därför kontrollera dem regelbundet så att de går att stänga vid behov.
Ditt ansvar som fastighetsägare
Att tänka på för dig som är fastighetsägare:
- Det är du som fastighetsägare som äger mätarkonsol med avstängningsventiler och kopplingar före och efter vattenmätaren, och du behöver därför kontrollera dem regelbundet så att de går att stänga vid behov.
- Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att avstängningsventilerna fungerar och är godkända.
- Det ska finnas två avstängningsventiler.
- Vattenmätarkonsol ska finnas installerad i fastigheten.
- Det ska finnas en backventil i installationen. Backventilen fungerar som återströmningsskydd.
- Vattenmätaren ska vara lättåtkomlig, inte inbyggd.
- Som fastighetsägare ansvarar du för att vattenmätaren inte skadas. Den måste skyddas mot både värme och kyla.
Vad är en backventil? En VA-installation ska enligt gällande lag alltid innefatta ett skydd mot återströmning av vatten. Skyddet ska bestå av en kontrollerbar backventil vid anslutning mot en allmän VA-anläggning.
För att underlätta avläsning av vattenmätaren finns en standard framtagen av Svenskt Vatten för hur mätaren ska vara placerad, ansvarsfrågor och liknande. Nedan följer utdrag ur Publikation P100, Kallvattenmätare:
”Mätare tillhandahålls av huvudmannen för vattenförsörjningsanläggningen och förblir huvudmannens egendom. Mätarens placering skall vara godkänd av VA-anläggningens huvudman, som har rätt att kostnadsfritt disponera platsen och ensam har befogenhet att sätta upp, ta ned, kontrollera, justera, underhålla samt till- och frånkoppla mätare. För dessa åtgärder liksom för avläsning skall fastighetsägare lämna huvudmannen fritt och obehindrat tillträde till mätaren.”
Vid nybyggnation
Kontakta alltid huvudmannen innan du installerar vattenmätaren, så att mätaren blir placerad på bästa ställe. Om avsättning för vattenmätare upprättas innan placeringen godkänts av huvudmannen, är fastighetsägaren, om huvudmannen så kräver, skyldig att bekosta flyttningen av avsättningen så att mätarens plats blir godkänd.
Vattenläckage kan vara kostsamt
- En droppande kran motsvarar en förbrukning på ungefär 15 kubikmeter per år.
- En stril motsvarande en sytråd (0.3 mm) motsvarar en förbrukning på ungefär 30 kubikmeter per år.
- En tunn stråle motsvarande en synål (0.9 mm) motsvarar en förbrukning på ungefär 300 kubikmeter per år.
- En toalett som smårinner motsvarar en förbrukning på ungefär 700 kubikmeter per år.
Lagar och regler
Kommunfullmäktige i Lidköping har fastställt så kallade ABVA – Allmänna bestämmelser för brukande av Lidköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt information till fastighetsägare. Där hittar du alla bestämmelser i detalj. Läs Allmänna bestämmelser vatten- och avloppsanläggning
Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412)
Här beskrivs bland annat frågan om återströmningsskydd. Återströmningsskydd är utrustning som minimerar risken att förorenat vatten strömmar tillbaka till dricksvattenledningen och påverkar dricksvattenkvaliteten. I 18 § står det att ”Huvudmannen är inte skyldig att låta en fastighet kopplas eller vara kopplad till va-anläggningen om fastighetens va-installation har väsentliga brister.” Begreppet ”väsentliga brister” kan till exempel vara att det saknas återströmningsskydd där så krävs. Läs Lagen om allmänna vattentjänster
Boverkets byggregler (BBR)
Boverket är den myndighet som ansvarar för utformningen av fastighetsinstallationer. I Boverkets byggregler anges att du ska förhindra återströmning av förorenat vatten till system för dricksvatten. Läs Boverkets byggregler
Mätarställning (pil 1 i bilden)
Här läser du av den förbrukade vattenmängden.
Mätarnummer (finns på locket på vattenmätaren)
Mätarnumret är mätarens identifikationsnummer som registreras på kunden och läggs in i vår databas. Mätarnumret används för att registrera byten och avläsningar.
Flödesvisare (pil 2 i bilden)
Hjulet visar om vatten flödar genom vattenmätaren. Om visaren snurrar trots att alla kranar i fastigheten är stängda, kan det vara läckage någonstans. En vanlig orsak är en läckande toalettstol.