Styr din elförbrukning

Det finns många sätt att spara el i hemmet, men första steget är att bli medveten om sin elförbrukning och sina invanda beteendemönster. Förutom att spara pengar gör man en insats för miljön! På denna sida finner du information om hur du kan styra din elförbrukning till din fördel.

Ta kontrollen!

Ta chansen att få en el-smart nystart när din elmätare byts! Din gamla elmätare kommer innan 2025 bytas ut mot en ny som ger dig möjligheten att följa upp din elförbrukning timme för timme. Detta innebär att du kan ta kontroll över din elförbrukning och sänka den. Det finns flera företag som har tjänster där man kan följa sin elförbrukning. Just nu samarbetar Lidköpings Elnät med Energiinfo som har både en app man kan ladda ner eller så kan man logga in via deras hemsida.

Ett tips är att skriva ner dag för dag och vilken tid som saker i hemmet görs. När klagas det mat och hur? När används tvätt- och diskmaskin och i vilka program/temperaturer på dessa används då? Skriv upp och jämför mot elförbrukningen timme för timme för att hitta vad som drar el i hemmet och vilka områden det finns potential för att spara el.

Elspartips

Badrummet

Har badrummet handukstork? Om denna inte används som badrummets element finns det inget behov av att ha på den dygnet runt. Sätt på den när handdukarna är blöta och stäng av när de är torra. Många badrum har också eldriven golvvärme som är igång på samma temperatur året runt. Sänk och anpassa denna efter årstiderna och när huset är tomt. På sommarhalvåret behöver den oftast inte vara igång alls.

Skäggtrimmers och liknande uppladdningsbara elprodukter är ofta ikopplade för laddning trots att de är fulladdade. Dra ur dessa ladd-sladdar när de inte behövs.

Köket

Laga mat medvetet! Att göra långkok eller laga mat i ugn drar mer energi då spis respektive ugn behöver vara igång under en längre tid. Att steka eller wooka maten går oftast snabbare och därmed spars el.
Det är också viktigt att ha kastruller anpassade efter spisens plattor. Om plattan är 1 cm större i diametern än kastrullen så ökar energiförbrukningen med upp till 20 % i onödan.
Använd lock för att hålla inne värmen och använd en vattenkokare koka upp vatten om det är en äldre spis du har.

Om spisfläkten inte är en del av husets ventilationssystem så bör denna stängas av när matlagningen är klar, annars drar den utonödiga mängder varm luft.

Fyll diskmaskinen innan den körs och använd lägre disk-temperatur. Ibland finns det energisnålare eco-program man kan använda. Nyare diskmaskiner har ofta en torkfunktion, stäng av denna och låt disken torka på eftervärme istället.

Tänk på att ha rätt temperatur i kylskåp och frys, +5°C respektive -18°C så slipper du onödig elförbrukning och maten blir inte dålig. Frosta av frysen 2 gånger per år, se till att gummilisterna i kyl- och frysdörr är hela och rena och gör rent bakom dem så kompressorerna kan jobba effektivt. För att ytterligare spara på elen till kylskåpet tänk på att låta varm mat svalna i rumstemperatur innan det ställs in.  Att tina fryst mat i kylskåpet sparar också energi då överskottskylan hjälper till att hålla rätt temperaturen.

Många har en extra frys i källaren. Är denna över 15 år gammal tjänar man oftast bå att byta denna mot en mer energieffektiv men det bästa är att försöka trycka ihop matvarorna i den ordinarie frysen så den extra kan stängas av helt.

Tvättstugan

Fyll tvättmaskinen innan den körs, en halvfullmaskin drar nästan lika mycket som en full maskin. Kör på lägre temperaturer, de flesta av dagens kläder är rekommenderade att tvättas i 30°C.
Lufttorka tvätten, gärna utomhus de varmare månaderna på året, istället för att använda torktumlare och torkskåp.

Övriga huset

Finjustera fläktar och avfuktare. Dessa behöver troligtvis vara igång för att huset ska må bra och så inneklimatet hålls hälsosamt. Men se över hur de används och finjustera efter behöv. Kanske kan de sänkas vid resor? Se till arr underhålla produkterna, byta filter etc. för att optimera produkternas effektivitet.

Finns det el-element i huset eller i garaget? Kanske elburen golvvärme i hallen? Stäng av om ytan inte behöver värmas eller sänk temperaturen efter behov. Att sänka temperaturen med en grad kan sprara upp till 5 % av energiförbrukningen på ett element eller golvvärmeslinga.

Släck lampor som inte behövs och använd energisnåla LED-lampor. Även om de kostar mer i inköpspris har man igen detta då livslängden oftast är längre än andra lampor. Ofta är det bättre att ha igång punktbelysning som fönsterlampor och liknande istället för taklampor.

Stäng av standby-lägen! Att ha alla apparater i en grenkontakt med strömbrytare gör det enkelt att stänga av alla standby-lägen och underlättar också om man vill dra ut alla kontakter vid åska eller när man åker på semester. Uppladdningsbara damsugare står ofta och laddar fast det inte behövs, dra ut den sladden och koppla in den när dammsugaren behöver laddas. Det samma gäller mobilladdare som inte används.

Tänk på energimärkningen vid nyinköp av eldrivna produkter. Oftast kostar produklter med bättre energimärkning lite mer men detta har man igen i och med en lägre driftkostnad. Det skiljer sig ganska mycket mellan de olika nivåerna i energiklassningssystemet så att välja en produkt märkt med energiklass A är avsevärt mycket bättre än en produkt med B-klassning.

Följ din elförbrukning

Logga in på Energiinfo med ditt kundnummer och anläggnings-id som båda står på din faktura från Lidköpings elnät. Du kan logga in på hemsidan eller ladda ner appen Energiinfo och logaga in där.

Väl inne välj  El i den övre menyn för att få fram ett diagram över din elförbrukning. Där kan du sedan välja om du vill se elförbrukningen över hela året eller kolla hur det ser ut för specifika månader eller dygn. Man kan också välja vilken månad eller vilket dygn man vill kika närmare på genom att klicka på staplarna i diagrammet. I dygns-vyn syns elförbrukningen per timme.

OBS! Har din elmätare inte blivit bytt de närmsta åren kommer du endast kunna se din elförbrukningen per månad. Fler frågor och svar hittas här. (trasig länk)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till Kontaktcenter på 0510-77 00 00 eller via kommun@lidkoping.se

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: